Зеленський: ситуація на ЗАЕС все одно залишається критичною

Читать на русском
Зеленський наголосив на важливості якомога швидшого прибуття на станцію місії МАГАТЕ. Вона повинна допомогти тримати АЕС під українським контролем і в безпечному режимі
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Хоча українським атомникам вдалося зберегти Запорізьку атомну електростанцію від найгіршого сценарію, небезпека все одно залишається критичною.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 26 серпня.

У Запорізькій області готуються на випадок можливої аварії на ЗАЕС – ОВАРозроблені плани стосуються населення як на контрольованих, так і на тимчасово окупованих територіях Запорізької області; кидати в разі аварії влада нікого не буде

«Хочу підкреслити, що ситуація залишається дуже ризикованою, небезпечною. Будь-яке повторення вчорашніх подій, тобто будь - яке відключення станції від мережі, будь-які дії росії, які можуть спровокувати відключення реакторів, знову поставлять станцію на межу катастрофи» - сказав він.

Зеленський наголосив на важливості якомога швидшого прибуття на станцію місії МАГАТЕ. Вона повинна допомогти тримати АЕС під українським контролем і в безпечному режимі. Також важливо, щоб російські окупаційні війська забралися зі станції та прилеглих районів, щоб зникла загроза російських терористичних обстрілів ЗАЕС.

«Сьогодні я хочу подякувати та всім тим, хто мобілізує реакцію світу на російський радіаційний шантаж. Всім нашим атомникам - ви молодці, ви крути! Всім нашим енергетикам - ви міцні - чий професіоналізм зараз в прямому сенсі слова рятує й Україну, й Європу, коли вони долають наслідки російського терору на станції!»- додав президент.

Нагадаємо, ЗАЕС вдень 25 серпня вперше в історії відключилася від мережі через пошкодження ліній енергопередачі - російські обстріли вивели їх з ладу. Вдень 26 серпня вдалося включити в мережу один енергоблок, а ввечері - ще один блок станції.

У Міжнародному агентстві з ядерної енергетики (МАГАТЕ) заявили про необхідність термінового виїзду місії експертів агентства на Запорізьку атомну електростанцію у зв'язку з небезпечною ситуацією там. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі обіцяє особисто очолити місію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: