Зеленський: Через росію сьогодні світ побував за крок від ядерної катастрофи на ЗАЕС

Читать на русском
Якби не український персонал станції, який спрацював високопрофесійно, то вже зараз світ думав би про те, як подолати наслідки ядерної катастрофи
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Сьогодні весь світ побував за крок від масштабної ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції. Якби не дії українського персоналу, обстріли країни-терориста росії призвели б до жахливих наслідків.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 25 серпня.

«Сьогодні вперше в історії зупинилася Запорізька атомна станція. Спрацював аварійний захист енергоблоків - після того, як російським обстрілом була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України» - нагадав він.

Ймовірність аварії на ЗАЕС наближається до ста відсотків – президентЗеленський закликав світ висунути росії ультиматум - окупанти повинні забратися зі станції та вивезти звідти весь свій вибухонебезпечний непотріб

Зеленський зазначив, що якби не включилися дизель-генератори, якби не спрацювала автоматика та, головне, якби не український персонал станції, який спрацював високопрофесійно, то вже зараз світ думав би про те, як подолати наслідки ядерної катастрофи.

«Ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії... росія поставила Україну і всіх європейців в ситуацію за крок від радіаційної катастрофи» - підкреслив президент.

Він зажадав, щоб світ натиснув на росію; окупанти повинні забратися з ЗАЕС, інакше наступного разу все може закінчитися ядерною катастрофою.

«Потрібен такий міжнародний тиск, який змусить окупантів негайно вийти з території Запорізької АЕС. МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Тому, що кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи» - резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 25 серпня Запорізька атомна електростанція вперше в історії повністю відключилася від мережі через пошкодження лінії електропостачання. Це сталося в результаті безперервних російських терористичних обстрілів.

У США вже відреагували - Держдепартамент поставив вимогу негайно припинити бойові дії біля Запорізької АЕС, а також створити в районі станції демілітаризовану зону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: