Зеленський прокоментував російський газовий шантаж Європи

Читать на русском
Переважна більшість європейських країн робить все, щоб адаптуватися до нових умов і захиститися від газового шантажу країни-терориста
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Якщо росія вирішила, що політикою газового шантажу зможе взимку поставити на коліна Європу та Україну, то це був дуже провальний розрахунок. Європа готується до газової кризи, і Україна - теж.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні за підсумками 25 серпня.

Країни ЄС за графіком заповнюють сховища газу, але вартість цього у 10 разів вищаКраїни Євросоюзу за графіком заповнюють сховища газу до зими, але вартість підготовки цього року вдесятеро вища, ніж зазвичай. Крім того, сховища не вдасться заповнити, якщо росія припинить постачання Північним потоком.

«Через російський газовий шантаж ціни на газ в Європі в цю добу вже перевищили рівень 3300 доларів за тисячу кубометрів. І ця російська антиєвропейська політика має дійсно руйнівний характер, але в стратегічній перспективі – для самої росії. Не буде більше такого гравця на енергоринку Європи, як росія» - зазначив президент.

Зеленський згоден з тим, що ситуація з запасами газу що в Україні, що в Європі зараз небезпечна, але переважна більшість європейських країн робить все, щоб адаптуватися до нових умов і захиститися від російського газового шантажу. Україна працює з партнерами, щоб країна без проблем пережила цей найскладніший в її історії опалювальний сезон.

«Якщо хтось там в росії думає, що цієї зими поставить на коліна Європу в цілому або Україну, або інші окремі країни, то це провальний розрахунок. Я вважаю, що Європа досить міцна, щоб виправити помилки минулого, щоб стати незалежною від російської енергосистеми, від російських енергоносіїв і щоб не поступатися шантажу енергетичних терористів з Газпрому. Уряд України, наші державні компанії роблять все, щоб ми були готові пройти цей зимовий сезон, а він дійсно буде найскладнішим в нашій історії» - резюмував він.

Нагадаємо, ціни на газ в Європі наблизилися до порогу 3200 доларів на торгах у середу, 24 серпня. Як повідомляється, це найвища зафіксована за весь час спостережень ціна, причиною якої є послідовне скорочення країною-агресором постачань до регіону.

Уряди країн Євросоюзу виділили близько 280 мільярдів євро на пом'якшення впливу енергетичної кризи на домогосподарства і бізнес.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: