Країни ЄС за графіком заповнюють сховища газу, але вартість цього у 10 разів вища

Читать на русском
Країни Євросоюзу за графіком заповнюють сховища газу до зими, але вартість підготовки цього року вдесятеро вища, ніж зазвичай. Крім того, сховища не вдасться заповнити, якщо росія припинить постачання Північним потоком.
timesofindia.indiatimes.com

Європейські країни перебувають на шляху досягнення мети заповнення сховищ газу до початку зими. Проте вартість поповнення запасів становитиме більше 50 млрд євро, що є історичним показником і вдесятеро вище, ніж зазвичай.

Про це пише Reuters.

За даними Gas Infrastructure Europe (GIE), європейські сховища газу станом на вівторок були заповнені на 70,54%, перевищивши середній показник за 5 років в 70,32%.

Підземні сховища газу: скільки блакитного палива закачує УкраїнаСкільки блакитного палива закачували до українських підземних сховищ газу у 2013-2021 роках, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Мета Євросоюзу – заповнити сховища до 80% до 1 листопада, щоб забезпечити буфер для зимових місяців пікового попиту. ЄС також встановив проміжні цілі кожної країни на кожен місяць.

Так, Німеччина, яка найбільше постраждала від скорочення поставок газу з росії, поставила за мету до листопада заповнити сховища газу на 95%.

Незважаючи на таку непогану ситуацію, аналітики попереджають, що позбавленні від залежності Європи від російського газу ще далеко.

Крім того, заповнення сховищ газу до заданого рівня буде неможливим, якщо росія повністю припинить постачання по газопроводу «Північний потік-1» до Німеччини.

За словами старшого співробітника із сировинних товарів в Aurora Energy Research Джейкоба Мандели, Європі потрібно додатково 35,5 млрд євро, щоб заповнити сховища до цільових показників, внаслідок чого загальна сума підготовки до зими становитиме понад 55 млрд євро.

«Я б також оцінив додаткові витрати на використання сховища у розмірі від 300 до 600 мільйонів євро», – сказав він.

За словами аналітиків, вартість заповнення сховища може бути переведена на споживачів за рахунок ще більших рахунків за електроенергію або за рахунок оподаткування.

Нагадаємо, члени Євросоюзу досягли політичної угоди щодо добровільного зниження споживання газу на 15%.

«Газпром» тим часом знизив обсяги постачання газу до Європи приблизно вдвічі. У Євросоюзі заявили, що рішення є політично мотивованим.

Як писало видання Bloomberg із посиланням на джерела, росія має намір і надалі шантажувати Європу газом, постачаючи паливо в мінімальних обсягах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: