Газовий шантаж Європи: стало відомо, скільки у ЄС витратили на на помʼякшення газової кризи

Читать на русском
Хоча Газпром стверджує, що поновить поставки після технічного обслуговування, стрімке зростання ціни контрактів сигналізує невпевненість ринку у таких обіцянках.
Ілюстративне фотоУкрінформ

Уряди країн Євросоюзу виділили близько 280 мільярдів євро на пом’якшення впливу енергетичної кризи на домогосподарства та бізнес.

Про це повідомляє видання Bloomberg, з посиланням на розрахунки брюссельського аналітичного центру Bruege.

Зазначається, що відповідне фінансування вимірює нові асигнування з вересня та охоплює видатки від субсидування тарифів для малого бізнесу в Греції до прямих виплат споживачам у Бельгії. Частина цієї суми ще не витрачена.

«Ціни залишатимуться високими протягом зими, і уряди повинні діяти з урахуванням найгіршого сценарію – що ціни не впадуть навіть після цього. Уряди повинні зосередитися на зниженні попиту на енергію, де це можливо», — сказав аналітик Bruegel Джованні Сґараватті.

Країни ЄС за графіком заповнюють сховища газу, але вартість цього у 10 разів вищаКраїни Євросоюзу за графіком заповнюють сховища газу до зими, але вартість підготовки цього року вдесятеро вища, ніж зазвичай. Крім того, сховища не вдасться заповнити, якщо росія припинить постачання Північним потоком.

За останні п’ять років оптові ціни на енергоносії зросли понад як вдесятеро порівняно з середніми за сезон, оскільки росія скорочує поставки газу до Європи. Це негативно впливає на економіку всього регіону, а важка промисловість перебуває під тиском.

При цьому, споживачі зіткнулися зі стрімким зростанням вартості життя. Наприклад, рахунки для домогосподарств у Британії зростуть втричі.

Водночас, викликом для урядів стає стрімке зростання інфляції, що знижує загальний рівень життя. Інфляція у Великій Британії може перевищити 18% у січні вперше за півстоліття через стрімке зростання цін на енергоносії, повідомила раніше Citigroup Inc.

«Європейські політики відреагували на різке зростання цін на енергоносії здебільшого масштабними заходами для зниження цін, включаючи субсидії, зниження податків і контроль за цінами», — написали цього місяця експерти МВФ.

Згідно з думкою експертів, ці заходи, відтерміновують необхідні заходи для скорочення споживання енергії.

«Це підтримує світовий попит на енергоносії та ціни на вищому рівні, ніж вони були б за інших умов», - додають у повідомленні.

Хоча «Газпром» стверджує, що поновить поставки після технічного обслуговування, стрімке зростання ціни контрактів сигналізує невпевненість ринку у таких обіцянках. В середині липня Газпром вже зупиняв поставки «Північним потоком-1» через потребу в техобслуговуванні, і тоді низка топпосадовців ЄС висловлювали готовність до того, що потоки газу не відновляться.

Нагадаємо, що тим часом ціна на газ у Європі перевищила 3 тисячі доларів уперше з початку березня.

Як писало видання Bloomberg із посиланням на джерела, росія має намір і надалі шантажувати Європу газом, постачаючи паливо в мінімальних обсягах.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: