Ціни на газ вкотре встановили новий рекорд у Європі: що відомо

Читать на русском
Попередній ціновий рекорд було встановлено у понеділок, 22 серпня, коли ціни перевищили 3000 доларів за тисячу кубів.
фото: ВВС

Ціни на газ у Європі наблизилися до 3200 доларів на торгах у середу, 24 серпня. Як повідомляється, це найвища зафіксована за весь час спостережень ціна, причиною якої є послідовне скорочення країною-агресором поставок до регіону.

Про це йдеться у даних біржі ICE.

Повідомляється, що минулої доби, 24 серпня, газові контракти у нідерландському хабі TTF з поставкою у вересні встановили максимум у 302,995 євро за МВт-год, або 3196,6 долара за тисячу кубометрів. Після нетривалого утримання на максимумі котирування опустилися до 290 євро за МВт-год, або 3060 долара за тисячу кубів.

Країни ЄС за графіком заповнюють сховища газу, але вартість цього у 10 разів вищаКраїни Євросоюзу за графіком заповнюють сховища газу до зими, але вартість підготовки цього року вдесятеро вища, ніж зазвичай. Крім того, сховища не вдасться заповнити, якщо росія припинить постачання Північним потоком.

При цьому, попередній ціновий рекорд було встановлено у понеділок, 22 серпня, коли ціни перевищили 3000 доларів за тисячу кубів. Ціни на рівні у понад 2500 доларів востаннє спостерігалися на початку березня, коли вторгнення росії в Україну сколихнуло ринки.

Контракти з поставкою у періоді з жовтня 2021 року до лютого 2022 року котирувалися у понеділок ще дорожче, і закінчили торги на позначці у понад 292 євро за МВт-год. Це вказує на побоювання ринку щодо нестачі блакитного палива у країнах Європи протягом опалювального сезону, оскільки «Газпром» послідовно скорочує свої поставки в регіон.

Як зазначається, російська компанія заявила про зупинку «Північного потоку-1» на три дні наприкінці поточного місяця з метою технічного обслуговування.

Водночас, хоча «Газпром» стверджує, що поновить поставки після технічного обслуговування, стрімке зростання ціни контрактів сигналізує невпевненість ринку у таких обіцянках. В середині липня Газпром вже зупиняв поставки «Північним потоком-1» через потребу в техобслуговуванні, і тоді низка топпосадовців ЄС висловлювали готовність до того, що потоки газу не відновляться.

Варто зазначити, що високі ціни на газ утримуються ще з минулого тижня, коли «Газпром» заявив, що зимку котирування можуть зрости до 4000 доларів за тисячу кубів.

Нагадаємо, що тим часом ціна на газ у Європі перевищила 3 тисячі доларів уперше з початку березня.

Як писало видання Bloomberg із посиланням на джерела, росія має намір і надалі шантажувати Європу газом, постачаючи паливо в мінімальних обсягах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: