У Червоному Хресті заявили, що не гарантували безпеку полонених з «Азовсталі»

Читать на русском
У МКЧХ наголошують, що організація виступала в ролі нейтрального посередника для безпечного виходу військових з Азовсталі у Маріуполі.
Ілюстративне фотоЕРА/UPG

Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеку українських захисників «Азовсталі», які згодом опинилися в російському полоні.

Про це йдеться в заяві МКЧХ на сайті організації.

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках противника, оскільки це не в наших силах... Ми заздалегідь роз'яснили це сторонам. Обов'язок сторін конфлікту - забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно гарантувати безпеку й охорону військовополонених», - зазначили в Червоному Хресті.

Роль МКЧХ у російській загарбницькій війні: у чому претензії України та як розв'язати суперечкуВ чому суть невдоволення українців діями Міжнародного Комітету Червоного Хреста, чи має право керівництво організації зустрічатися з представниками країни-агресора, та яким чином можливо залагодити непорозуміння – в матеріалі «Слово і діло».

Як зазначається, представникам Червоного Хреста вдалося відвідати деяких військовополонених, «утримуваних сторонами», проте в них немає доступу до всіх бранців, зокрема тих, кого утримують в Оленівській колонії.

Водночас, у МКЧХ наголошують, що організація виступала в ролі «нейтрального посередника» для безпечного виходу військових з «Азовсталі» у Маріуполі.

Нагадаємо, що російські окупанти після численних вимог все ж дали згоду допустити на місце терористичного акту в Оленівці інспекторів МКЧХ та ООН. Це підтверджувало міноборони росії.

Проте пізніше стало відомо, що російські окупанти не пустили представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до військовополонених в колонії в Оленівці Донецької області, по якій було завдано удару.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: