МВФ знову погіршив прогноз зростання глобальної економіки та падіння ВВП України

Читать на русском
За прогнозом МВФ, зростання світової економіки цього року сповільниться до 3,2 відсотків. А економіка України через війну скоротиться приблизно на 45 відсотків.

Зростання світової економіки уповільниться до 3,2% у 2022 році порівняно з прогнозом у 3,6%, опублікованим у квітні. Це пов'язано із уповільненням зростання у трьох найбільших в економічному відношенні регіонах світу – США, Китаї та єврозоні – яке загрожує серйозними наслідками перспектив розвитку глобальної економіки.

Про це йдеться у новій доповіді «Перспективи розвитку світової економіки», складеній Міжнародним валютним фондом.

На 2023 рік МВФ прогнозує зростання світової економіки на рівні 2,9%.

Економіка зіткнеться з найбільшим випробуванням із часів Другої світової війни – глава МВФГлава МВФ Крісталіна Георгієва прогнозує найбільше випробування для світової економіки з часів Другої світової війни.

Економічне зростання США уповільниться за прогнозом до 2,3% цього року, Китаю – до 3,3%. У єврозоні прогноз економічного зростання переглянуто у бік зниження до 2,6% у поточному році та 1,2% у 2023-му.

«Світова економіка, вже ослаблена пандемією, переживає низку потрясінь: вища, ніж очікувалося, інфляція в усьому світі (особливо у США та основних країнах Європи), що веде до посилення фінансових умов; більш різке, ніж прогнозувалося, уповільнення у Китаї через спалахи COVID-19 та заходи самоізоляції, а також додаткові негативні наслідки війни в Україні», – йдеться у доповіді.

Очікується, що економіка росії скоротиться на 6% у 2022 році через посилення західних фінансових та енергетичних санкцій, а у 2023 році знизиться ще до 3,5%.

За попередньою оцінкою МВФ, економіка України через війну скоротиться приблизно на 45%.

Крім того, МВФ підвищив прогноз глобальної інфляції через зростання цін на продовольство та енергоносії, а також дисбаланс між попитом та пропозицією: цього року інфляція може досягти 6,6% у країнах з розвиненою економікою та 9,5% у країнах з ринком, що формується та країнах, що розвиваються.

Нагадаємо, глава МВФ Крісталіна Георгієва не виключає можливу глобальну рецесію наступного року.

Глава Світового банку теж, у свою чергу, вважає, що вторгнення росії в Україну може спричинити глобальну рецесію. Організація також погіршила прогноз економіки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: