Економіка зіткнеться з найбільшим випробуванням із часів Другої світової війни – глава МВФ

Читать на русском
Глава МВФ Крісталіна Георгієва прогнозує найбільше випробування для світової економіки з часів Другої світової війни.

Глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва попередила, що світова економіка може зіткнутися з найбільшим випробуванням із часів Другої світової війни.

Свою заяву вона зробила на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, повідомляє The Guardian.

Георгієва закликала до боротьби з геоекономічною дефрагментацією та виділила чотири невідкладні питання, які світові потрібно вирішити.

Глобальний економічний спад ускладнює запровадження Заходом санкцій проти росії – WPГлобальна рецесія та висока інфляція ускладнюють запровадження Заходом санкцій проти росії, особливо в енергетичній сфері.

По-перше, за її словами, треба зміцнити торгівлю. «Ми можемо розпочати зараз зі зниження торгових бар'єрів, щоб зменшити дефіцит та знизити ціни на харчі та інші товари. Не тільки країнам, а й компаніям необхідно диверсифікувати імпорт, щоб убезпечити ланцюжки постачання та зберегти величезні переваги глобальної інтеграції для бізнесу. Нове дослідження МВФ показує, що диверсифікація може вдвічі скоротити потенційні втрати ВВП через перебої у постачанні», – сказала Георгієва.

Крім того, диверсифікація експорту також може підвищити економічну стійкість.

По-друге, сказала Георгієва, необхідно активізувати спільні зусилля щодо вирішення проблеми заборгованості: «Оскільки приблизно 60% країн з низьким рівнем доходу мають значну боргову вразливість, деякі з них потребують реструктуризації боргу. Без рішучої співпраці, спрямованої на полегшення їхнього тягаря, і вони, і їхні кредитори опиняться у найгіршому становищі».

Третє питання – модернізація транскордонних платежів. «Країни могли б спільно розробити глобальну загальнодоступну цифрову платформу – нову частину платіжної інфраструктури з чіткими правилами, – щоб кожен міг відправляти гроші з мінімальними витратами, з максимальною швидкістю та безпекою», – сказала глава МВФ.

Четверте питання – протистояння змінам клімату.

Нагадаємо, у Міжнародному валютному фонді прогнозують, що світова економіка у 2022 році зросте на 3,6%. Це є різким уповільненням порівняно із зростанням на 6,1% у 2021 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: