Інфляція в Україні за підсумками року перевищить 30% – Нацбанк

Читать на русском
У НБУ прогнозують, що інфляція за підсумками цього року перевищить 30 відсотків. Але в 2023 році вона може знизитися до 20,7 відсотків, а в 2024 році – до 9,4 відсотків.

За підсумками 2022 року інфляція в Україні перевищить 30%. Але в наступні роки вона суттєво сповільниться, хоча все ще буде значно вищою за ціль в 5%, перш за все, через наслідки війни.

Такий прогноз надає Національний банк України.

«Базовий сценарій прогнозу передбачає повноцінне поновлення роботи чорноморських портів з початку наступного року. Разом з тим, у найближчі місяці й надалі висока ймовірність подальших терористичних атак росії на об'єкти інфраструктури та виробничі потужності в містах України, що підриватиме логістику, підвищуватиме ризики бізнесу та розхитуватиме очікування. Зберігатимуться також високі світові ціни на енергоносії. У таких умовах Національний банк проводитиме жорстку монетарну політику, перш за все, для недопущення розбалансування очікувань, а також для підтримки інтересу до гривневих активів та зниження тиску на міжнародні резерви. Це підтримає фінансову стабільність і частково послабить інфляційний тиск, але інфляція все ж таки зростатиме і до кінця року дещо перевищить 30%», – розповіли в Нацбанку.

Як змінювався рівень інфляції в УкраїніЯк змінювався рівень інфляції в Україні за останні 10 років і що прогнозував Кабмін – на інфографіці.

Базовий прогноз НБУ передбачає, що в 2023 році в країні відновиться логістика, знизиться ризики для бізнесу і поступово зростатимуть урожаї.

У той же час збереження на високих рівнях цін на енергоносії заважатиме суттєвому зниженню інфляції та вимагатиме перегляду тарифів на ЖКГ.

Отже, Нацбанк прогнозує, що в 2023 році інфляція знизиться до 20,7%, а 2024 року – до 9,4%. Її повернення до цілі в 5% передбачається у 2025 році.

Крім того, за оцінкою НБУ, українська економіка цього року скоротиться на третину, але при розблокуванні чорноморських портів повернеться до зростання в 2023-2024 роках.

За підсумками другого кварталу падіння економіки було близько 40% р/р. Стримуватимуть її відновлення бойові дії, руйнування інфраструктури, блокада морських портів та низький попит у більшості секторів. Крім того, вплив на падіння ВВП матимуть зниження активності у сільському господарстві через тимчасову окупацію та мінування земель.

Але в Нацбанку прогнозують, що темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік.

Нагадаємо, річна інфляція в Україні за підсумками червня становила 21,5%, це максимальний рівень за останні шість років. У Нацбанку назвали причини такого зростання цін.

При цьому НБУ впевнені, що гіперінфляція Україні не загрожує.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: