Наслідки світових фінансово-економічних криз

Читать на русском

У Міжнародному валютному фонді вважають, що світова економіка може повернутися в стан «великої депресії». За словами директора МВФ Крісталіни Георгієвої, причиною кризи може стати не тільки економічна нерівність між державами, а й розрив у доходах населення і нестабільність фінансового сектора. Світовий банк також попереджає, що початок економічного спаду може статися до кінця 2020 року. З одного боку, для таких прогнозів є об'єктивні невтішні причини, з іншого – кризою «лякають» із моменту закінчення останньої в 2009 році. «Слово і Діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

У XIX столітті дві серйозних кризи пережила Велика Британія: у 1825-1826 і 1847-1848 роках. У першому разі причиною кризи став відтік англійського капіталу в Латинську Америку. Країни регіону тільки отримали незалежність, і британські товари масово вийшли на новий ринок, але їх покупка оплачувалася також британським капіталом. Криза почалася зі скорочення експорту і виникнення негативного сальдо в зовнішньоторговельному балансі. Згодом постраждали фінансовий сектор і промисловість: значно впав експорт товарів з вовни та бавовни. Крім того, впали ціни на найважливіші біржові товари (цинк, кава, бавовна, перець), а золотий запас Британії скоротився в 9 разів. Криза поширилася й на інші країни – США, Францію, Росію, Латинську Америку.

Друга криза в Британії була спричинена проблемою перевиробництва і збуту товарів, а також банкрутством проєктів будівництва залізниць. Як результат знову падіння експорту і загального виробництва, а також значне зростання банкрутства підприємств. Крім Британії, постраждали також Франція, Німеччина та Австрія. Але остання найбільше відчула кризу: масовий відтік капіталів з країни, зростання дефіциту бюджету і революція.

У 1873-1882 роках США і країни Європи пережили «довгу депресію». Криза почалася в Австрії з паніки на Віденській фондовій біржі і поширилась на інші країни. Біржовий крах був спричинений спекулятивним зростанням курсу акцій на фондовому ринку Австрії і Німеччини, за кілька місяців фінансова паніка досягла США. Наслідки кризи відчули на собі Австрія, Німеччина, Франція, США, Росія і Британія: падіння загального виробництва, зростання безробіття, масове банкрутство банків тощо.

У XX столітті кілька криз пережили США. У 1900-1903 роках криза була через проблеми перевиробництва, у 1914 році (зачепила також Британію, Німеччину і Францію) – через розпродаж цінних паперів, випущених іноземними компаніями.

У 1929 році в США почалася «велика депресія», найгостріший її період тривав до 1933 року. Масштабна криза настала через перевиробництво товарів і брак грошової маси для їх покупки. Початком кризи вважають «чорний четвер» (24 жовтня 1929-го), коли стався обвал фондового ринку. Унаслідок кризи національний дохід США впав на 55%, падіння промислового виробництва становило 50%, удвічі знизилися ціни на сільгосппродукцію, близько 135 тисяч підприємств і близько 5 тисяч банків збанкрутували. «Велика депресія» також сильно позначилася на Британії, Франції та Німеччині. У цих країнах знизилося промислове і загальне виробництво, спостерігалося масове безробіття і банкрутство банків.

Ще дві кризи Штати пережили в 50-х і 70-х роках. Перша криза знову був пов'язана з перевиробництвом товарів (цього разу в текстильній і сталеплавильній промисловості), а друга – з військовим конфліктом на Близькому Сході. Криза тривала два роки і вдарила по нафтовій промисловості: видобуток нафти впав, а ціна на неї зросла.

Остання світова фінансово-економічна криза була в 2008-2009 роках. Вона почалася з іпотечної кризи в США (з'явилося різке зростання кількості невиплат з іпотеки з високим рівнем ризику), а потім поширилася на інші розвинені країни. За масштабами і наслідками цю кризу порівнюють з «великою депресією». У Штатах за кілька років доходи домогосподарств впали на 40%, безробіття в 2008 році зросло до 7%. В Європі від кризи найбільше постраждали Греція, Ірландія, Латвія, Португалія та Україна. Значний вплив відчули також Росія, Китай і Японія.

Нагадаємо, експерти Світового банку зробили прогноз темпів зростання світової економіки на 2020 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: