МВФ прогнозує спад ВВП України на 35% цього року, глобальна економіка теж сповільниться

Читать на русском
Через війну економіка України, за прогнозом МВФ, скоротиться на 35 відсотків у 2022 році, а економіка росії – на 8,5 відсотків.
Фото: AFP

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що економіка України цього року через війну скоротиться на 35%.

Про це йдеться у Світовому економічному огляді МВФ, опублікованому сьогодні.

«Хоча точний розмір збитків українській економіці неможливо отримати, війна викличе дуже сильне скорочення. На 2022 рік очікується, що українська економіка скоротиться на 35% І навіть якби війна незабаром закінчилася, загибель людей, руйнація фізичного капіталу та втеча громадян серйозно перешкоджатиме економічній діяльності ще багато років», – йдеться в огляді.

Шмигаль розповів, скільки день війни коштує українському бюджетуОдин день війни коштує українському держбюджету 2 млрд гривень. Втрати інфраструктури становлять близько 4,25 млрд доларів на день.

Крім того, МВФ не береться робити прогноз для економіки України до 2027 року через надто високий рівень невизначеності ситуації.

Через вторгнення в Україну та санкції Заходу у Фонді очікують, що економіка росії цього року може скоротитися на 8,5%.

Але оскільки війна викликала стрибок цін на енергоносії та інші товари, посиливши проблеми з ланцюжками поставок і піджививши очікування стійкішої інфляції, її наслідки будуть відчуватися майже скрізь.

Так, МВФ знизив прогноз глобального економічного зростання протягом наступних двох років.

Наразі очікується, що світова економіка зросте на 3,6% як у 2022, так і у 2023 році, що є різким уповільненням порівняно із зростанням на 6,1% у 2021 році.

«Війна серйозно уповільнить відновлення світової економіки, уповільнить зростання і ще більше підвищить інфляцію», – йдеться у звіті МВФ. Наголошується, що світова економіка ще не повністю одужала від пандемії коронавірусу, коли почалася повномасштабна війна в Україні.

У середині березня у МВФ очікували, що економіка України може скоротитися лише на 10% цього року. Але попереджали, що якщо конфлікт затягнеться, то перспективи можуть різко погіршитися.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує, що економіка України скоротиться на п'яту частину цього року, а потім відновиться в 2023-му.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: