Україна готується до контрнаступу в Херсонській області, це вимагатиме величезних ресурсів – NYT

Читать на русском
ЗСУ готуються до повернення Херсонської області. Українські чиновники та представники західних розвідок вважають важливим спробувати розпочати контрнаступ, оскільки росіяни зараз перебувають у відносно слабшому становищі.

Українські війська готуються до однієї з найбільш амбітних та значних дій у ході повномасштабної війни – повернення Херсонської області. Контрнаступ вимагатиме величезних ресурсів і може призвести до тяжких втрат.

Про це пише американське видання The New York Times.

Херсон став першим містом, захопленим російськими військами після вторгнення, регіон є ключовим плацдармом, з якого окупанти постійно завдають ударів по решті території України. Видання зазначає, що відновлення контролю над областю може також допомогти відновити імпульс для України та дати військам необхідне моральне піднесення.

Бойові дії на західному та північному кордонах регіону посилюються, оскільки ЗСУ закладають основу для великого наступу. Зокрема, останнім часом завдяки західній зброї було знищено командні пункти та ключові склади боєприпасів.

Путін швидше застосує хімічну зброю, ніж ядерну: екскомандувач НАТО назвав аргументиЕкскомандувач НАТО вважає, що путін під час війни в Україні скоріше може застосувати хімічну зброю, ніж ядерну. Він назвав три аргументи.

На відміну від Донбасу, де останніми тижнями масивні російські сили повільно захопили провінцію, українські військові, схоже, почали перелом у Херсонській області, хоч і невпевнено, пише видання.

За словами в.о. голови військової адміністрації області Дмитра Бутрія, українські військові наразі звільнили 44 населені пункти на Херсонщині – це близько 15% території.

За інформацією журналістів NYT, контрнаступ на півдні викликав суперечки серед західних офіційних осіб та деяких аналітиків про те, чи була Україна готова до таких масштабних зусиль, чи це найкраще використання ресурсів, поки рф просувається в основному на Донбасі.

Проте, українські офіційні особи та кілька представників західної розвідки вважають важливим, щоб Україна спробувала розпочати контрнаступ: російські військові перебувають у відносно слабшому становищі, витративши озброєння та особовий склад під час наступу на Донбасі.

Для контратаки, за словами західних та українських чиновників, буде потрібна «величезна кількість військ і набагато більше систем наступального озброєння, ніж Україна має нині». Загалом Україна витрачає від 6 до 8 тисяч снарядів на день: для активного наступу на Херсон знадобилося б утричі-вчетверо більше.

Видання пише, що повернення окупованого регіону «може спричинити запеклі міські бої з величезними втратами у солдатах та озброєнні». Є також небезпека і для мирних жителів, тому українська влада закликає їх виїхати.

Нагадаємо, аналітики ISW вважають, що Збройні сили України або закінчують підготовку, або вже розпочали масштабний контрнаступ у Херсонській області.

Раніше президент України Володимир Зеленський підтвердив просування ЗСУ у Херсонській області.

В ISW також заявляли, що путін може використати ядерні загрози для стримування контрнаступу України на окуповані області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: