Загроза застосування путіним хімічної зброї в Україні реальна – NYT

Читать на русском
Загроза застосування путіним хімічної зброї реальна, вважають експерти. Адже президент неодноразово демонстрував готовність ігнорувати міжнародну заборону.
Afp | Getty Images

Поки що немає вагомих доказів того, що на театрі військових дій в Україні чи поруч було розгорнуто хімічну зброю росії. Але загроза її застосування володимиром путіним є реальною, оскільки російський президент давно демонструє готовність ігнорувати міжнародну заборону на хімзброю.

Про це пише The New York Times із посиланням на експертів.

За словами аналітиків, такі загрози допомагають путіну створити атмосферу залякування, яка може дати росії перевагу на полі бою без жодного пострілу.

«Він уже лякає людей», – сказала експерт Центру досліджень у галузі нерозповсюдження ім. Джеймса Мартіна Ханна Нотте.

Видання нагадує, що після закінчення холодної війни було підписано Конвенцію з хімічної зброї, яка оголосила поза законом її розробку, виробництво, накопичення та застосування.

Війна росії в Україні заснована на тактиці, яку вона використовувала в Сирії – WPМетоди ведення війни в Україні нагадують тактику, яку росія використовувала у Сирії. Особливо це стосується блокади міст. Ситуація у Маріуполі вже багатьом нагадує Алеппо.

Росія після підписання конвенції в 1993 році заявив, що має більше 40 тисяч тонн хімічної зброї — найбільший у світі такий арсенал. Серед запасів був гірчичний газ, а також різні нервово-паралітичні отруйні речовини.

Незважаючи на те, що москва після холодної війни ніколи не проводила хімічних військових навчань, деякі експерти вважають, що путін не відмовився від ідеї застосовувати його.

Найпохмуріша історія із застосуванням хімічної зброї кремлем припала на Сирію: у серпні 2013 року сили диктатора Асада неподалік Дамаска використовували проти людей отруйні речовини, внаслідок чого загинуло понад 1400 людей.

Хоча експерти вважали, що таке явне порушення міжнародного права спровокує військове втручання Заходу, криза закінчилася, коли росія запропонувала Сирії поставити свій хімічний арсенал під міжнародний контроль та врешті-решт знищити смертоносну зброю.

Росія також використовувала хімічну зброю і поза полем бою. Зокрема, для отруєння Сергія Скрипаля та Олексія Навального.

Це свідчить про те, кажуть експерти, що путін зберіг принаймні частину свого великого арсеналу. Що гірше, аналітики розглядали інцидент зі Скрипалем як свідчення того, що російський президент готовий застосовувати хімзброю за кордоном.

В Україні, попереджають західні офіційні особи, росія зараз використовує відточений у Сирії сценарій дезінформації, щоб звинуватити Київ у підготовці хімічної атаки. Крім того, кремль призначив колишнього сирійського командувача генерала Дворнікова керувати війною в Україні.

Найбільше питання, на думку експертів, полягає в тому, як Захід відреагував би у разі великої хімічної атаки на Україну. На відміну від випадку з ядерною зброєю, коли деякі країни мають можливість відповісти росії тим самим, Захід відмовився від використання смертоносних отрут.

Нагадаємо, в Україні та на Заході вважають високою ймовірність застосування росією хімічної зброї. Зокрема, США розробляє сценарії того, як вони з союзниками діятимуть, якщо росія вирішиться застосувати хімічну, біологічну або ядерну зброю.

На тлі загрози застосування хімзброї Захід навіть обмежив доступ росії до метеоданих, побоюючись, що їх буде використано для планування атаки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: