У США розробляють сценарії у разі застосування росією хімічної, біологічної або ядерної зброї – NYT

Читать на русском
У США зібрали спеціальну групу, щоб розробити сценарії на випадок, якщо путін наважиться застосувати найпотужнішу зброю зі свого арсеналу.
bbc.com

Білий дім таємно зібрав команду представників національної безпеки, щоб розробити сценарії того, як США та союзники діятимуть, якщо аолодимир путін, розчарувавшись відсутністю прогресу армії в Україні або щоб залякати Захід, наважиться застосувати хімічну, біологічну чи ядерну зброю.

Про це пише The New York Times із посиланням на джерела.

Нова загроза: Путін переводить ядерні війська в «особливий режим» готовностіПутін відреагував на економічні санкції та обґрунтував таке рішення нібито агресивними висловлюваннями посадовців країн НАТО.

За словами чиновників, причетних до обговорення, зібрана група називається «Тигр» (The Tiger Team в оригіналі). Команда також вивчає заходи у відповідь на випадок, якщо путін вторгнеться на територію НАТО, щоб атакувати конвої, що доставляють зброю та допомогу в Україну.

Група зустрічається тричі на тиждень у атмосфері секретності. Команда, зокрема, шукає відповіді на питання, чи не збирається росія втягнути у війну сусідні країни, включаючи Молдову та Грузію.

Видання пише, що лише місяць тому такі сценарії здавалися скоріше теоретичними. Але сьогодні у Білому домі та штаб-квартирі НАТО усвідомили, що росія може звернутися до найпотужнішої зброї у своєму арсеналі, щоб «вибратися з військової безвиході».

Ще одне основне питання, над яким працює Tiger Team, – що буде «відправною точкою», яка спонукає НАТО застосувати військову силу в Україні. Адже раніше президент Джо Байден ясно дав зрозуміти, що він не хоче цього робити, побоюючись, що пряма конфронтація з росією може вивести конфлікт з-під контролю.

Нагадаємо, у Пентагоні припускають, що путін може погрожувати Заходу застосуванням ядерної зброї, якщо опір України вторгненню продовжиться, викликаючи нові втрати Росії.

У кремлі недавно заявили, що можуть застосувати ядерну зброю, «якщо буде загроза існуванню самої росії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: