Зеленський провів телефонну розмову з Орбаном – деталі

Читать на русском
Зеленський обговорив із прем'єром Угорщини Орбаном співпрацю у сфері енергетики та запросив до України.
Reuters

Президент України Володимир Зеленський зателефонував прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану. Лідери обговорили кандидатство України у Європейський Союз та співпрацю у сфері енергетики.

Зеленський написав про це у Twitter.

«Провів розмову із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Подякував за підтримку суверенітету України та прихисток українців під час війни. Домовилися розвивати співпрацю у сфері енергетики. Дякую за підтримку статусу кандидата. Запросив відвідати Україну з візитом», – написав президент.

Проросійський прем'єр Угорщини вважає, що різанина в Бучі є інсценуванням і вимагає докази. Польща відреагувалаПрезидент Зеленський розповів, що один з провідних європейських політиків хотів побачити докази правдивості злочинів росії у Бучі.

У канцелярії Орбана також повідомили, що прем'єр запевнив Україну в підтримці надання статусу кандидата в ЄС, і має намір на саміті в Брюсселі відстоювати цю позицію.

Орбан також повідомив Зеленському, що Угорщина прийняла майже 800 тисяч українських біженців і готова до подальшої співпраці у сфері енергетики, відвантаженні українського зерна залізницею та прийому ще більшої кількості українських студентів.

Нагадаємо, останнім часом між Україною та Угорщиною були досить напружені стосунки. Секретар РНБО Олексій Данілов на початку травня заявив, що Угорщина не просто знала про майбутній напад росії на Україну, а й планувала забрати собі частину території.

Посольство Угорщини у відповідь заявило, що чекає від керівників України пояснень, як Україна далі представляє формування двосторонніх відносин між країнами.

Крім того, Угорщина створювала перешкоди на шляху до узгодження шостого пакету санкцій Євросоюзу проти росії. А сам Орбан відкрито зарахував Зеленського до своїх політичних супротивників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: