Європі доведеться відмовитися від енергоресурсів з росії, цього вимагає безпека ЄС – Зеленський

Читать на русском
Європі в будь-якому випадку доведеться відмовитися від російської нафти, нафтопродуктів - це питання незалежності самих європейців від російської енергетичної зброї
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 30 травня, 96-го дня війни проти російських окупантів. Президент заявив, що Європі пора поквапитися з новими санкціями проти росії, а також розповів про ситуацію на Донбасі.

Основне зі звернення президента:

  • Крайній пакет санкцій проти росії Європа ввела 8 квітня. Відтоді минуло вже 52 дні. Пауза занадто затягнулася. Європі пора прокинутися. Про це президент говорив сьогодні перед Європейською Радою.
  • Ключовий пункт - це нафта. Європі в будь-якому випадку доведеться відмовитися від російської нафти, нафтопродуктів - це питання незалежності самих європейців від російської енергетичної зброї. І чим раніше це станеться, чим повніше буде відмова від російської нафти, чим вигідніше буде, врешті-решт, самій Європі.
  • Російські окупанти вкрали близько півмільйона тонн зерна в Україні. При цьому росія навмисно не дає Україні вивезти українське зерно, шантажуючи світ перспективою голоду, не даючи Україні заробити гроші на експорті. Паралельно росія продає крадене зерно та отримує за нього надприбутки, а також намагається зняти з себе санкції в обмін на розблокування українських портів, перетворивши жителів країн Азії та Африки на розмінну монету у своїх брудних іграх. Зараз в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна. Це питання життя і смерті для багатьох людей у всьому світі - отримати це зерно.
  • Сьогодні на Луганщині окупанти зірвали евакуацію з районів бойових дій, обстрілявши машину, яка їхала за місцевими. Від смертельного поранення під час цього обстрілу загинув французький журналіст Фредерік Леклерк. Він працював на французький телеканал BFM TV. Це 32-й співробітник ЗМІ, який загинув в Україні після 24 лютого.
  • На Донбасі, як і раніше, важко. Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка, Курахове, Слов'янськ та деякі інші населені пункти залишаються для окупантів ключовими мішенями саме на цьому напрямку. Російські окупанти зосередили там максимум своїх бойових сил і можливостей.
  • Росіяни , обстрілювали також Сумську область. Іде український контрнаступ на Херсонщині. Україна переможе.

Нагадаємо, російські окупанти крадуть в Україні не тільки зерно. У тимчасово окупованому Маріуполі російські військові завершили навантаження української сталі на судно, яке повинно відправитися в Ростов-на-Дону.

Також російські окупанти продовжують вивозити українське зерно із захоплених міст. Пшеницю везуть з України, в тому числі морськими шляхами в треті країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: