Росія використовує голод та зерно для шантажу – фон дер Ляйєн

Читать на русском
Президентка Єврокомісії провела паралель між нинішньою блокадою українського зерна росією та діями радянської влади у 1930-х роках.
PAP/EPA

Росія використовує проблему з голодом та постачанням українського зерна, щоб «отримати владу» та шантажувати інші країни.

Про це, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, передає The Guardian.

«На окупованій території України армія кремля конфіскує запаси зерна та техніку. У когось це навіяло спогади із темного минулого — часів радянських захоплень урожаю та спустошливого голоду 1930-х. Сьогодні російська артилерія цілеспрямовано обстрілює склади збіжжя по всій Україні. А російські військові кораблі у Чорному морі блокують українські кораблі, набиті пшеницею», – сказала фон дер Ляйєн.

Вона нагадала, що в Україні зараз застрягло 20 млн тонн пшениці: це призвело до дефіциту, через який світові ціни на пшеницю злетіли.

Нагадаємо, раніше генсек ООН заявив, що війна в Україні викликала глобальну продовольчу кризу, яка може тривати роки, якщо вона не буде зупинена.

У Міністерстві аграрної політики заявили, що українські порти необхідно розблокувати найближчим часом. Інакше вже за три місяці у країнах світу розпочнеться паніка через брак українського зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: