Зеркаль розповіла, як можна правильно стягнути репарації з росії

Читать на русском
Міжнародне право не дає дієвих механізмів. Однак є вже досвід країн, які проходили війни і отримували компенсації після цих війн.
LIGA.net

Україна має скористатися досвідом Кувейту для отримання компенсацій від росії за завдані її агресією збитки.

Про це заявила Надзвичайний і Повноважний Посол, радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму.

У G7 підтримують ідею передавати заарештовані активи рф на відбудову України – КулебаДмитро Кулеба відзначив позитивну реакцію країн G7 на ідею передавати заарештовані російські активи Україні на відбудову держави.

«На жаль, міжнародне право не дає дієвих механізмів швидкого повернення і можливості компенсації, реституції втраченого майна і взагалі втрачених життів. Водночас є вже досвід країн, які проходили війни і отримували компенсації після цих війн. Я думаю, що нам потрібно скористатися досвідом Кувейту і війни, яка відбувалася між Іраком і Кувейтом. Після цього була створена відповідна компенсаційна комісія, яка протягом багатьох років працювала над тим, щоб опрацювати всі позови», - сказала Зеркаль.

Згідно з її думкою, якщо в Україні буде проведена робота з підготовки оцінки втрат і позови будуть готуватися безпосередньо на підставі методології, яка визнана ООН, то отримання компенсацій триватиме набагато хвидше, ніж це було у досвіді Кувейту.

Варто зазначити, що у січні 2022 року Ірак завершив виплату репарацій внаслідок вторгнення в Кувейт у 1990 році та окупації Кувейту.

Нагадаємо, у Зеленського розповіли, як стягуватимуть з росії виплати за збитки від війни в Україні.

Напередодні український президент запропонував країнам-партнерам визнати, що росія понесе матеріальну відповідальність за свої злочини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: