Пропонуємо партнерам визнати, що росія понесе матеріальну відповідальність за свої злочини – Зеленський

Читать на русском
Російські окупанти не визнають себе агресорами, але нікого не цікавить, що вони там взагалі визнають. Партнерам пора визнати та прийняти той факт, що росія повинна понести матеріальну відповідальність за свої дії
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 20 травня, 86-го дня війни проти російських окупантів. Він закликав партнерів України прийняти той факт, що росія матеріально заплатить за все свої дії в Україні, а також закликав до побудови нової світової системи безпеки, оскільки стара система показала свою імпотентність.

Основне зі звернення президента:

  • Сьогодні російські окупанти знову завдавали численних ракетних ударів по Україні. Лозова, Одеса, Полтавська область, Житомирська область. Окупанти тільки й роблять, що руйнують і руйнують.
  • Вирішено, що всі дії російських окупантів вимагають справедливої відповіді на них. Першою відповіддю стане звільнення всіх окупованих росією територій, в тому числі тих, куди вона увійшла у 2014 році.
  • Другою відповіддю росії стане притягнення до відповідальності всіх російських військових злочинців. І в українських судах, і в Міжнародному трибуналі, і просто на полі бою, доки війна триває.
  • Третя відповідь України - це робота над тим, щоб росія заплатила за кожен спалений будинок, кожну зруйновану школу, зруйновану лікарню, кожен підірваний Будинок культури і об'єкт інфраструктури. Кожне знищене підприємство. Кожен зупинений бізнес, кожну втрачену гривню - людьми, підприємствами, громадами та державою; всі російські гроші повинні піти українському бізнесу і простим людям.
  • Російські окупанти не визнають себе агресорами, але нікого не цікавить, що вони там взагалі визнають. Партнерам пора визнати та прийняти той факт, що росія повинна понести матеріальну відповідальність за свої дії. Тому Україна пропонує партнерам підписати багатосторонній договір, згідно з яким всі, хто постраждав в Україні від російського вторгнення, отримає компенсацію всіх своїх втрат. -На підставі такого договору російські кошти та майно, які знаходяться в юрисдикціях держав-партнерів, повинні бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані та спрямовані в спеціально створений фонд, з якого всі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію. Це буде справедливо, а росіяни повною мірою відчують вагу кожної бомби та ракети, яка падає на Україну.
  • Потрібна нова система світової безпеки; наявні міжнародні організації та інструменти не можуть впоратися з усіма викликами. Тому треба не просто використовувати ті можливості, які вже існують, а й пропонувати нові. Це буде дієво.
  • Україна вдячна всім, хто бореться проти окупантів на території тимчасово окупованих районів України. Ці землі ніколи не належатимуть росії, ніколи росіяни не матимуть жодного права щось вирішувати в Україні.
  • 202 військовослужбовців Збройних Сил України відзначені державними нагородами. Всього за час повномасштабної війни вже понад 14 тисяч захисників і захисниць України були нагороджені за хоробрість і ефективність в обороні країни та в допомозі людям.

Нагадаємо, раніше у Зеленського розповіли, що незабаром буде представлений проєкт відшкодування Україні збитків, завданих російською агресією. У цьому питанні є деякі складності, тому потрібно створити найбільш ефективний і працездатний механізм.

Нагадаємо, 18 травня в США заявили, що поки не можуть передавати на користь України конфісковане, заарештоване і заморожене російське майно, оскільки цього нібито не дозволяють американські закони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: