У Зеленського розповіли, як стягуватимуть з росії виплати за збитки від війни в Україні

Читать на русском
Джерелами компенсацій можуть бути спеціальні податки та мита на російські енергоносії та транзакції, а також безпосередньо приватне і державне майно росії та її громадян
Андрій Єрмакpresident.gov.ua

Незабаром буде представлений проєкт відшкодування Україні збитків, завданих російською агресією. У цьому питанні є деякі складності, тому потрібно створити найбільш ефективний і працездатний механізм.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак під час свого виступу в аналітичному центрі Chatham House, повідомляється на сайті ОПУ.

Відновлення інфраструктури: Україна та США підписали меморандум про співпрацюУкраїна та США домовилися про посилення співпраці у транспортній сфері та підписали відповідний меморандум, що дозволить прискорити відновлення української інфраструктури після війни.

«Маємо якнайшвидше вирішити кілька проблем. Національні суди та міжнародні арбітражі не мають відповідної юрисдикції, Європейський суд з прав людини не може забезпечити примусового виконання своїх рішень, ООН майже паралізована перебуванням hосії в Радбезі» - сказав він.

Єрмак зазначив, що джерелами компенсацій можуть бути спеціальні податки та мита на російські енергоносії та транзакції, а також безпосередньо приватне і державне майно росії та її громадян. Однак зарубіжні активи росії захищаються суверенним імунітетом, а майно олігархів - недоторканністю приватної власності. І це при тому, що росія сама плює на міжнародне право, а статки російських олігархів, які в більшості своїй є гаманцями російського президента путіна, мають явно кримінальне походження.

У G7 підтримують ідею передавати заарештовані активи рф на відбудову України – КулебаДмитро Кулеба відзначив позитивну реакцію країн G7 на ідею передавати заарештовані російські активи Україні на відбудову держави.

«Нам потрібен легітимний міжнародний механізм, який забезпечить компенсацію завданих росією збитків і діятиме, попри її категоричну відмову співпрацювати. Указом президента вже створена профільна робоча група, яку я маю честь очолювати. Наші та міжнародні експерти, зокрема, Маркіян Ключковський, Джеремі Шарп, Амаль Клуні та багато інших працюють над проєктом такого механізму, і незабаром він буде представлений. Ми розглядаємо угоди про репарації як елемент післявоєнної відбудови України. Серед таких заходів ми очікуємо також режим максимального допуску українських товарів на ринки наших союзників і партнерів, запуск так званого плану Маршалла для України» - підсумував Єрмак.

Нагадаємо, 18 травня в США заявили, що поки не можуть передавати на користь України конфісковане, заарештоване і заморожене російське майно, оскільки цього нібито не дозволяють американські закони.

12 травня Верховна рада затвердила указ президента України Володимира Зеленського про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності росії та її резидентів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: