Захід вивчає варіанти, як стягнути з росії компенсації для України – Politico

Читать на русском
Західні країни розглядають різні варіанти стягнення з росії компенсацій на користь України. Серед них – конфіскація золотовалютних резервів та репарації. Але є свої складнощі.

Західні країни вже починають обмірковувати варіанти того, як стягнути з росії компенсації для відновлення українських міст після війни.

Про це пише видання Politico.

Сумнівів у тому, що «рахунок за війну» буде астрономічним немає. Зараз, за даними Центру економічної політики та досліджень, збитки оцінюються у 200-500 млрд доларів. Україна оцінює збитки в трильйон доларів з огляду на втрату потенційного економічного зростання. І цифри тільки зростатимуть.

На шляху стягнення коштів із росії виникає низка складних юридичних проблем, пише видання.

Офіційні особи Євросоюзу, зокрема, вивчають, чи можна направити на відновлення України активи олігархів, які перебувають під санкціями. Щоправда, це виходять досить скромні суми, якщо дивитися реальні потреби.

Економіст пояснив, чому РФ більше ніколи не побачить своїх золотовалютних резервівОбмеження, озвучені російським Центробанком, для тамтешніх валютних вкладників – остаточні. Росіяни можуть попрощатися із золотовалютними резервами в тому обсязі, в якому їх заморозили.

Ще одна «приваблива мета» – резерви російського центрального банку за кордоном. Але, як пише Politico, іноземні активи захищені міжнародним правом, і для їх конфіскації знадобиться «юридичний подвиг».

За цим сценарієм США, Великій Британії, країнам ЄС, Канаді та Японії необхідно буде організувати арешт та конфіскацію майже 300 млрд доларів росії, що зберігаються на їхніх територіях. «Гроші є, буде потрібне національне законодавство, щоб дозволити центральним банкам використовувати ці гроші, які зараз заморожені», – сказав старший науковий співробітник програми економічних досліджень Брукінгського інституту Роберт Літан.

Є резолюція ООН від 2005 року, в якій йдеться про те, що «держави повинні прагнути до створення національних програм відшкодування збитків та іншої допомоги жертвам у разі, якщо сторони, які несуть відповідальність за заподіяну шкоду, не можуть або не бажають виконувати свої зобов'язання». Але на практиці, каже Літан, конфіскація коштів такого роду не проводилася.

Звичнішим варіантом могла б бути виплата росією репарацій у межах мирного врегулювання. Наприклад, росія могла б сплачувати податок у розмірі встановленого відсотка на доходи від експорту нафти.

Однак, як пише видання, домагатися від переможеної росії жорстких поступок у вигляді репарацій було б небажано з політичного погляду. Жорсткі умови, висунуті союзними державами після Першої світової війни, значною мірою розглядаються істориками як такі, що грають ключову роль у тому, що Німеччина розпочала нову війну.

Крім того, Захід розглядає створення «Плану Маршаллу» для України. А європейські фінансові готові надавати Україні кредити під низькі відсотки: але експерти побоюються, що це накладе дуже великий борговий тягар на державу після війни.

Нагадаємо, Європейська рада погодилася створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відновлення після закінчення війни з росією.

Україна також має намір стягнути з росії репарацію через суд у Гаазі. Відповідний пункт вже додано до позову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: