Сакральна дата 9 травня: чого варто очікувати від росії та чи оголосить країна мобілізацію

Читать на русском
Чи можуть в росії оголосити про мобілізацію на 9 травня та якими можуть бути наслідки, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Протягом останнього тижня в інформаційному просторі гостро обговорюється ймовірність оголошення мобілізації в рф. Власне, для росії це означатиме офіційне визнання війни війною. Такий сценарій допускають і в Україні, і за кордоном – саме з прив’язкою до 9 травня. Водночас, в росії цю інформацію називають «нісенітницею» та стверджують, що для мобілізації немає підстав. Чого варто очікувати від російської федерації найближчим часом, чи наважиться країна оголосити про мобілізацію та чому такий крок може провалитися, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Імперська традиція та «побєдобєсіє»: чому у рф так прив’язані до 9 травня

9 травня для російської федерації вже давно є певною «сакральною датою», возвеличення якої з роками не втрачає своїх обсягів. Скоріше навіть навпаки. Достатньо просто згадати російські популярні гасла на кшталт «На Берлин», «Можем повторить», «Деды воевали» тощо.

Політолог Олег Лісний у розмові зі «Слово і діло» зауважив, що будь-яка диктаторська держава, а особливо спадкоємиця СРСР, вірить у збіги, «магію цифр» і певних дат.

«9 травня, яке вже давно відоме як «побєдобєсіє», спонукає лідера агресивної держави до того, щоб продати своєму суспільству цей день ще раз. У росії це свято завжди вдавалося продавати. Але це відбувалося в іншій конотації», – сказав він.

Нинішнє свято, за його словами, було заплановано кремлем, як і попереднє, тільки цього разу на вівтар 9 травня треба було покласти цілу Україну. Але – наголошує політолог – вже очевидно, що цей сценарій не спрацював, він зруйнований українською армією та українським народом.

Політолог Володимир Фесенко у коментарі «Слово і діло» висловив думку, що для нинішньої росії 9 травня – головне свято.

Чому так сталося? Бо потрібна була якась символічна дата для об’єднання, адже штучно створені не подіяли на населення, зауважив Фесенко. Тому і прокремлівські соціологи, і російські політтехнологи звернули увагу, що це є єдина дата в росії, яка об’єднує всіх.

«Це своєрідна скрєпа для російського суспільства. Виявилось, що навіть православ’я не є таким об’єднуючим компонентом. А для російської влади консолідація суспільства є досить важливою», – зазначив політолог.

Як українці ставляться до 9 Травня – результати опитуванняЗначна частина українців стала сприймати свято 9 травня як пережиток минулого чи буденність. Крім того, переможний символізм цього дня змінився на меморіальний.

За його словами, перемога у Другій світовій війні, по суті, головна подія минулого століття для рф.

«Певною мірою ще підходять політ Гагаріна в космос, запуск радянських ракет, але це другорядні події, якщо оцінювати з точки зору впливу на громадську свідомість. Всі інші дати роз’єднують суспільство: ставлення до радянської влади, Леніна тощо», – пояснив політолог.

Друга причина – імперська традиція. Святкування перемоги (а не вшанування пам’яті, наприклад), тріумфальні арки – це традиція, яка походить ще від Римської імперії.

«Тому, власне, путіну, який почав відроджувати Російську імперію, потрібні були символи, свята, які підсилювали б цю традицію. 9 травня почало підживлюватись імперським ідеологічним змістом», – зазначив Фесенко.

Третя причина, яка більше почала працювати після 2014 року – посилення тези про боротьбу з фашизмом. За словами експерта, це потрібно було для посилення пропагандистської тези про боротьбу з нібито українським нацизмом.

Що про ймовірність мобілізації кажуть в Україні та за кордоном

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов днями заявив, що у росії готуються до оголошення мобілізації на 9 травня. Наразі влада країни-агресора проводить підготовчі заходи.

«Так, вони (в росії – ред.) готуються. Зараз «Росрезерв» почав звіряти, що насправді є у них в наявності і підраховувати, що вони можуть видати за мобілізаційним нарядом», – сказав начальник ГУР Міноборони.

За його словами, заходи є необхідними кроками перед початком повноцінної мобілізації.

Також у Мінобороні повідомили, що у зв'язку зі святкуванням 9 травня у рф в Україні очікують провокацій або активізації обстрілів з боку окупантів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль Шмигаль під час брифінгу у Варшаві підтвердив, що 9 травня росія може офіційно оголосити Україні війну.

«За даними партнерських спецслужб, Росія має наміри 9 травня оголосити повноцінну війну. Тобто ми розуміємо, що є такі розмови. Такі можливості обговорює вище політичне керівництво. Чи станеться це – ми побачимо. Якщо так, то це буде ще раз підтвердженням того, що росія оголосила війну цивілізованому демократичному світу, цінностям», – сказав прем'єр-міністр України.

І посипати вапном. Колонка Леоніда ШвецяВирішальну роль у поширенні «російської інфекції» відіграли два фактори – телебачення та система освіти.

На початку травня у Державному департаменті США, що президент рф володимир путін може офіційно оголосити війну Україні 9 травня. Це дозволило б росії збільшити кількість призовників, чого вона не може зробити зараз.

«Це було би великою іронією, якби Москва використала нагоду Дня Перемоги для оголошення війни», – сказав тоді на брифінгу речник Держдепу Нед Прайс.

За його словами, є серйозні підстави вважати, що росія зробить все можливе, щоби скористатися символічною для неї датою у цілях пропаганди.

Крім того, посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що США мають «високо достовірні» повідомлення розвідки про те, що росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк «десь у середині травня». Є також ознаки того, що рф може планувати проголосити та анексувати «народну республіку» у Херсоні.

Водночас, 5 травня заступник голови Херсонської облради зауважив, що підготовка до проведення «референдуму» щодо приєднання до росії чи створення «ХНР» не ведеться. Натомість окупанти готуються до святкування у місті 9 травня.

Наприкінці квітня можливий факт оголошення масової мобілізації путіним припустив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«Я не здивуюсь... що він, ймовірно, у першотравневий день оголосить, що «ми зараз воюємо зі світовими нацистами, і нам потрібно масово мобілізувати російський народ», – сказав Воллес.

Міністр оборони також розкритикував «пафосні спроби» кремля приховати свої втрати і додав, що для росії віддати наказ про масову мобілізацію своїх резервів було б визнанням провалу.

Польський генерал, колишній командувач сухопутних військ Вальдемар Скшипчак вважає, що російська пропаганда загалом може оголосити що завгодно.

«Російська пропаганда може оголосити все, що завгодно, і навіть із поразки, якої вона зазнає в Україні, зробити перемогу. Ймовірно, 9 травня путін заявить, що території, які вони змогли захопити за період війни в Україні, і були цілями кремля. І це нібито перемога, хоча всім зрозуміло, що він не досягнув жодних цілей під час своєї так званої воєнної операції», – сказав Скшипчак.

Натомість він вважає, що в оперативному плані мобілізація в рф нічого не дасть, адже вони зможуть потрапити на фронт лише через кілька тижнів.

Як інформацію про мобілізації коментують в рф

Почнемо з того, що на початку травня міністр закордонних справ рф Сергій Лавров визнав, що до 9 травня у росії жодних перемог не вийде.

Так, Лавров заявив, що намагатися домогтися якихось перемог до часу будь-якої важливої дати – це радянська практика, і росія нібито таким не займається. На його думку, війна в Україні йде цілком відповідно до планів кремля й уповільнення наступу пов'язане нібито з мінімізацією ризиків для російської армії.

При цьому глава МЗС знову почав суперечити сам собі. Він заявив, що російська сторона нібито не вимагає від Зеленського здаватися, але відразу ж додав, що мрія москви – щоб український президент сам віддав наказ ЗСУ і населенню припинити опір окупантам.

Згодом прессекретар російського президента Дмитро Пєсков назвав «нісенітницею» повідомлення про те, що в росії 9 травня можуть оголосити загальну мобілізацію.

На запитання, яка ймовірність того, що володимир путін 9 травня офіційно оголосить війну Україні, Пєсков відповів, що такої ймовірності немає.

Крім цього, спікер Держдуми В’ячеслав Володін заявив в інтерв'ю, що мобілізація в росії не планується.

«Ні, ні, ні. Я вам і в ефірі, і без ефіру це скажу, – сказав він, відповідаючи на відповідне запитання».

Зіпсований пафос свята: чому оголошення мобілізації саме 9 травня може зіграти з рф злий жарт

Уся рф чекає свого головного свята, готується до нього, а в контексті «спеціальної військової операції» вочевидь хоче почути про їхні досягнення та перемоги. У випадку, якщо натомість буде оголошена мобілізація та офіційно визнається війна проти країни, яка у кілька разів менша і чия армія не входить до топ-10 світу, реакція суспільства може бути цілком прогнозованою.

За словами політолога Олега Лісного, вперше за останній період на 9 травня може відбутися продаж не перемоги, а поразки.

«Вона буде закамуфльована, нібито громадяни росії протистоять зараз агресивному заходу і НАТО. Тому необхідно мобілізуватися і піти в «останній вирішальний бій». Це один з можливих сценаріїв – не проти України, а проти всього цивілізованого світу», – зазначив він.

На його думку, такий варіант дійсно можливий, але він є ризикованим для путіна. Питання в тому, чи зважиться він ризикувати аж настільки.

«Останнім часом ми бачимо багато ірраціональних дій з його боку, тому однією більше, однією менше вже ролі не відіграє», – додав Лісний.

За його словами, саме з цього і може початися невдоволення громадян – одна річ дивитися про «спецоперацію» по телевізору, а інша – брати зброю до рук і йти воювати.

Мобілізадниця. Колонка Леоніда ШвецяМасова мобілізація означатиме визнання війни війною, а недопущення війни – це один із наріжних каменів кремлівської пропаганди. Адже зараз в Україні російські війська проводять як би антивоєнну спецоперацію.

Лісний зауважив, що відіграє роль ще один ключовий момент – у разі мобілізації на війну проти України відправлятимуть не лише умовних бурятів, а й людей з великих міст, які жодного відношення до військових і війни не мають.

«Відповідно, на фоні того, що в Україну за цей період під’їде високоточне озброєння, для росії це може обернутися великою кількістю жертв. Цей момент вже не можна буде приховати. Будуть і поранені, і вбиті. І це розійдеться по всій росії, а не лише по глибинках», – пояснив політолог.

Нещодавно стало відомо, що у списках загиблих росіян в Україні важко знайти вихідця з Москви чи Пітера.

Соціолог Данило Судин у коментарі Укрінформ розповідав, що такий нерівномірний розподіл загиблих по регіонах рф можна пояснити кількома причинами. На його думку, найголовніша з них – це імперська сутність та практика росії.

«Люди з бідних регіонів частіше зголошуються добровольцями саме через бідність: для них служба в армії часто є єдиним способом заробити», – зазначив він.

Політолог Володимир Фесенко доволі скептично ставиться до того, що мобілізацію можуть оголосити саме 9 травня, адже тоді виникне явний дисонанс, навіть у пропагандистському сенці. Ймовірно, вони будуть робити якісь пропагандистські «шоу», зокрема, в Маріуполі.

«Насамперед, сама собою мобілізація, але не повна, а часткова, цілком можлива. Вочевидь, російській армії не вистачає людських ресурсів, і вони намагаються зараз шукати якесь поповнення», – зазначив він.

За його словами, якщо оголошувати мобілізацію 9 травня, це означатиме провал, нехай навіть опосередковано, російської «спецоперації».

Гітлер 2.0, версія російська, локалізована. Колонка Леоніда ШвецяПорівняння володимира путіна з Адольфом Гітлером напрошується само собою. Але путін відрізняється від фюрера не лише тим, що може загробити планету.

«Війна для росіян – це привід для паніки. Навіть початок «спецоперації» викликав певні панічні настрої на побутовому рівні. А якщо буде повна мобілізація? Зараз, за даними російських соціологів, у росіян дедалі менше інтересу до війни проти України. Їх більше цікавлять внутрішні соціальні проблеми. Нині війна – це щось далеке від них, а якщо оголошують мобілізацію, значить, вона таки постукає у двері», – вважає політолог.

Крім того, після оголошення мобілізації в росіян не вийде так само звинувачувати Україну в тому, що вона нібито безпричинно обстріляла умовний Бєлгород.

Втім, у цьому випадку російська пропаганда сиплеться і без офіційної війни: то росія знищила всю українську авіацію, але потім нібито наші гвинтокрили кружляють над Бєлгородом, то в Україні вже немає ППО, то Київ захоплять за три дні, то раптом «таких планів у нас не було» тощо.

Нагадаємо, у кремлі вже почали шукати заміну однієї з основних тез пропаганди – «денацифікація» України. Під час соціологічних опитувань з'ясувалося, що росіяни не розуміють його сенсу і не можуть розшифрувати цей термін.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: