Як українці ставляться до 9 Травня – результати опитування

Читать на русском
Значна частина українців стала сприймати свято 9 травня як пережиток минулого чи буденність. Крім того, переможний символізм цього дня змінився на меморіальний.

Значна частина українців сприймає свято 9 травня як пережиток минулого (36%) чи буденність (23%). При цьому до 2022 року для абсолютної більшості (80%) дорослого населення ця дата сприймалася як така, що має значний особистий символізм.

Про це повідомляє група «Рейтинг» за результатами соціологічного опитування.

Соціологи зазначають, що «переможний» символізм у цей день змінився на «меморіальний». Для 80% опитаних 9 травня тепер це День пам'яті, і лише для 15% – День перемоги.

9 травня путін може оголосити Україні війну – ЗМІВідзначається, що путін може використовувати традиційне російське побєдобєсіе 9 травня, як пропагандистський привід, щоб оголосити Україні війну

Попри це, українці високо (78%) оцінюють внесок українського народу у перемогу над фашизмом, а 67% переконані, що Україна зробила найбільший внесок у перемогу над Німеччиною у Другій світовій війні. Про росію такої думки 23%.

Повномасштабна агресія росії проти України загалом відчутно вплинула на сприйняття ідеологічних питань, особливо пов'язаних із «спільною» радянською історією, кажуть соціологи.

Зокрема, станом на кінець квітня 2022 року в Україні зафіксовано найнижчий за історію спостережень показник ностальгії за розпадом СРСР (11%). Не жалкують за ним – абсолютна більшість – 87%. У той час як у росії рівень жалю тільки зростає з кожним роком.

Нагадаємо, до Верховної ради внесли законопроєкт про встановлення державного свята Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня та створення умов для святкування Дня Європи разом з іншими державами 9 травня. Профільний комітет підтримав ініціативу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: