Подкаст «Словом» за 14 лютого: повітряна блокада України, скандал з Аліною Паш та обіцянки Єрмака

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 14 лютого - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про наступний дипломатичний крок України на шляху відносин з РФ. Про українське небо та перспективи збереження авіасполучення зі світом. Про зашквар навколо представниці України на Євробаченні. А ще про обіцянки голови ОПУ Єрмака і статус їхнього виконання. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Україна скликає термінову зустріч членів ОБСЄ

Україна скликає надзвичайну зустріч у рамках ОБСЄ після того, як Росія проігнорувала запит за Віденським документом. Про це повідомив у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Росія не відповіла на наш запит за Віденським документом. Ми робимо наступний крок. Україна скликає зустріч з РФ та всіма державами-учасницями протягом наступних 48 годин для обговорення посилення та переміщення військ РФ уздовж нашого кордону та у тимчасово окупованому Криму» - повідомив Кулеба.

За словами міністра, якщо Росія серйозно ставиться до своїх слів про неподільність безпеки на просторі ОБСЄ, «вона має виконати свої зобов’язання щодо військової прозорості задля зниження напруги та зміцнення безпеки для всіх держав-учасниць».

Нагадаємо, 11 лютого Україна зажадала від Росії протягом 48 годин надати інформацію щодо військової діяльності біля кордонів країни та у тимчасово окупованому Криму.

Чи загрожує Україні повітряна блокада

Між тим, на тлі повідомлень про скасування деякими компаніями авіарейсів в Україну Міністерство інфраструктури заявило про відсутність планів щодо закриття українського авіапростору. Україна наразі не планує закривати повітряний простір через загрозу можливого вторгнення Росії. Однак в авіакомпаній можуть виникати складнощі зі страховими компаніями, - заявили у Мінінфраструктури.

Більшість авіакомпаній продовжують операційну діяльність без жодних обмежень. Зокрема, наразі 29 іноземних авіакомпаній виконують польоти з 34 країн світу. У відомстві зазначають, що в деяких перевізників виникають складнощі пов’язані з коливаннями на ринках страхування. Однак Україна готова підтримати авіаперевізників і планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку.

Так Кабмін виділив 16,6 млрд гривень для гарантій безперебійних польотів над Україною. Про таке повідомив напередодні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Він також додав, що це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантувати повернення до країни українців, які зараз перебувають за кордоном.

При цьому Україна офіційно опублікувала рекомендацію авіакомпаніям не виконувати польотів над відкритими водами Чорного моря в період з 14 до 19 лютого у зв’язку з навчаннями РФ.

Авіакомпаніям рекомендовано не виконувати польоти протягом визначеного проміжку часу над цією зоною та заздалегідь планувати оптимальні маршрути з урахуванням поточної ситуації. Варто зауважити, що рекомендація не блокує в цілому польоти над Чорним морем.

Нагадаємо, раніше народний депутат Олексій Гончаренко заявив, що вже від 14 лютого міжнародне повітряне сполучення з Україною може бути призупинено через призупинення страховки цивільних літаків, які перебувають у повітряному просторі нашої країни.

Скандал з Аліною Паш: що сталося та що відомо про виконавицю

Виконавиця Alina Pash 12 лютого перемогла на національному відборі та поїде в Італію, щоб представити Україну на Євробаченні-2022. Зазначається, що 28-річна співачка виконає пісню «Тіні забутих предків» в автентичному стилі. Співачка народилася у маленькому карпатському селі та виховувалася на основі українських традицій. В активі артистки десятки релізів, перемоги у багатьох преміях та концерти в різних країнах світу.

У 2019 році Паш взяла участь у концерті до Дня Незалежності, де виконала реп під час урочистої ходи на Майдані. Коли вона подала заявку на участь у Нацвідборі Євробачення, в мережі спалахнув скандал. Співачку вкотре звинуватили в тому, що вона давала концерти в окупованому Криму і Росії. У 2019 році в програмі «Світське життя» співачка розповіла про поїздку в Крим з Москви, що суперечить українським законам.

У 2022 році в інтерв'ю «Суспільному» співачка спростувала цю інформацію і сказала, що автобусом в'їхала на півострів з боку українського кордону. Зірка запевнила, що її концерт 2015 року на анексованій території відбувся на приватній вечірці на весіллі в українців.

У 2017 році в мережі з'явилося фото, де Аліна Паш позує на тлі Кремля у Москві. Виконавиця була одягнена у світшот з написом «Kyiv». Відомо, що у 2018 році вона збиралася виступати на фестивалі в інноваційному центрі Сколково в Москві, але артистка передумала через хвилю критики.

Докладніше про представницю України на Євробаченні та скандал, який перебив навіть топ-тему російської військової агресії - читайте на порталі «Слово і діло» та у нашому телеграм-каналі.

Обіцянки Єрмака

Андрій Єрмак уже два роки очолює Офіс президента. Як і його попередник Єрмак став скандальною та неоднозначною фігурою, і водночас одним із найближчих соратників Володимира Зеленського, якого він супроводжує практично всюди. До річниці перебування Єрмака на посаді «Слово і діло» пропонує подивитися, як він виконує свої обіцянки.

Обіцянок Андрій Єрмак, до речі, дає небагато, натепер має їх 35. З них виконано – 9 (26%), не виконано – 8, у процесі реалізації залишаються 18.

Однією з обіцянок Єрмака було те, що президія Конгресу місцевої та регіональної влади засідатиме щомісяця. Він говорив про це наприкінці липня минулого року. Останнє засідання Конгресу відбулося 29 жовтня, наступне відбулося 11 лютого.

Керівник ОПУ виконав обіцянку продовжувати курирувати напрямок врегулювання ситуації на Донбасі. Офіційно робити це не зобов'язаний, але протягом двох років на посаді Єрмак брав активну участь у переговорному процесі на рівні радників лідерів «нормандської четвірки». Останні зустрічі відбулися в січні та лютому цього року, хоча і без особливих результатів.

З цим пов'язана інша обіцянка Єрмака, яка поки що у процесі – про те, що зустріч лідерів «нормандської четвірки» обов'язково відбудеться. «Саміт лідерів відбудеться. Я не можу вам сказати коли, але він обов'язково буде, бо всі визнають, що справді сьогодні саме лідери мають поставити крапку та домовитися з принципових питань» – заявив він ще у січні минулого року.

Крім того, Єрмак у серпні виконав обіцянку забезпечити продовження евакуації українців з Афганістану. На той момент у країні, охопленій заворушеннями через виведення військ США та прихід до влади «Талібану», залишалося близько сотні українців. 23 та 28 серпня до України з Афганістану прибули третій та четвертий літаки з евакуйованими громадянами України та іноземцями. Усіх українців, які зверталися по допомогу, вивезли.

Докладніше про статус обіцянок голови ОПУ Андрія Єрмака дізнавайтеся з нашого спецматеріалу з інфографікою на сайті.

Прочитати про те, як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна на сторінці регламенту портала.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: