Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Керівник Офісу Президента України
  • Член Ради національної безпеки і оборони України

Єрмак пообіцяв продовжувати курувати напрямок врегулювання ситуації на Донбасі

12 лютого 2020 року керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак пообіцяв продовжувати курувати напрямок врегулювання ситуації на Донбасі.
Виконано
Сказано 12 лютого 2020 р.

Джерело

  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2874538-ermak-zapevnae-so-posada-v-op-ne-zavazatime-jomu-zajmatisa-napramkom-donbasu.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436/2019#Text
  • https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-zatverdiv-sklad-delegaciyi-ukrayini-dlya-60993
  • https://www.president.gov.ua/news/andrij-yermak-vzyav-uchast-u-zustrichi-politichnih-radnikiv-66021
  • https://ukrainian.voanews.com/a/ukraine-russia-talks-no-results/5735631.html
  • https://fakty.com.ua/ua/ukraine/polituka/20220127-reanimacziya-majzhe-vidbulasya-shho-prynesly-peregovory-radnykiv-normandskoyi-chetvirky/
  • https://www.slovoidilo.ua/2022/02/11/novyna/polityka/yermak-rozpoviv-pro-rezultaty-devyatyhodynnoyi-zustrichi-radnykiv-normandskoho-formatu-berlini

Результат

Положення про Офіс Президента України прямо не зобов'язує Андрія Єрмака курувати напрямок врегулювання ситуації на Донбасі, тобто опікуватись цим. Але протягом першого та другого років перебування на посаді керівника ОПУ Андрій Єрмак на переговорному рівні (!) докладав зусиль для врегулювання ситуації на Донбасі, але не завжди вдавалося досягати очікуваних результатів. Наприклад, зустріч керівника офісу президента України Андрія Єрмака та заступника голови російської президентської адміністрації Дмитра Козака у Берліні 12 січня 2021 року назвали конструктивною, але вказали, що нема поступу з жодного питання.

Переговори зосереджуються на втіленні так званих Мінських угод 2014-15 років, які передбачають припинення бойових дій на сході України і повернення під владу Києва тих частин Донецької і Луганської областей, які фактично перебувають під російським контролем.

Враховуючи те, що Андрій Єрмак обіймаючи посаду керівника ОПУ продовжує курувати напрямок врегулювання ситуації на Донбасі, обіцянці присвоєно статус «виконано».

У січні та лютому 2022 року відбулося вже дві зустрічі радників Нормандського формату. Сторонам не вдалося узгодити підсумковий документ зустрічі. Однак сторони висловили бажання продовжувати переговори.