Подкаст «Словом» за 31 грудня: новорічний карантин у світі та результати розмови Байдена і Путіна

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 31 грудня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про звіт прессекретаря Білого дому Дженніфер Псакі за підсумками розмови двох президентів. Про найбезглуздіші обіцянки політиків, які нам довелося чути у 2021-му. Про те, які карантинні обмеження чекають на країни Європи, зокрема й Україну, у різдвяно-новорічний період та після свят. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в останньому на 2021 рік подкасті «Словом».

Результати розмови Байдена та Путіна

Президент США Джозеф Байден і президент Росії Путін провели телефонну розмову. В ході бесіди Байден закликав свого російського візаві відкликати війська з українського кордону і нагадав про наслідки за збройну агресію. Про це розповіла прессекретар Білого дому Дженніфер Псакі на брифінгу за підсумками розмови двох президентів.

«Президент Байден наполегливо закликав Росію знизити напругу з Україною. Він чітко заявив, що Сполучені Штати і їхні союзники та партнери рішуче відреагують, якщо Росія глибше вторгнеться в Україну» - сказано в заяві.

Крім того, два президенти обговорили питання дипломатії та майбутні переговори між США і Росією, які пройдуть в січні 2022 року.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки та їхні партнери узгодили дати переговорів з Росією, присвячені деескалації ситуації навколо України та деяким іншим питанням. Вони пройдуть з 10 по 13 січня відразу в трьох форматах.

Найдивніші обіцянки українських політиків

«Слово і діло» вже підбило усі серйозні підсумки виконання обіцянок народними депутатами, міністрами уряду та президентом України. Перед святковими вихідними пропонуємо трохи розважитися та подивитися на добірку, так би мовити, «специфічних» обіцянок політиків, які нам траплялося чути від них у 2021 році.

Після того, як в Івано-Франківську пара зайнялася сексом на оглядовому майданчику ратуші, мер цього міста Руслан Марцінків запропонував брати за подібне гроші: «Нову послугу введемо на ратуші! 100 тисяч гривень за кохання на тлі панорами міста! Усі кошти підуть на реставрацію ратуші».

Ще одна обіцянка Марцінківа, після якої йому довелося пояснювати, що це жарт – виплатити 100 тисяч гривень першій жінці, яка завагітніє після вакцинації від коронавірусу.

Найбільше такого роду обіцянок, до речі, дають народні депутати. Наприклад, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія обіцяв більше не відвідувати VIP-ложу після того, як його помітили на НСК «Олімпійському» у компанії олігархів.

Також Арахамія пообіцяв відіграти DJ-сет у Трускавці на з'їзді фракції. Маємо зазначити, що слова він справді дотримав.

Його колега із фракції Микола Тищенко пообіцяв навчити готувати колишнього керівника Офісу президента Андрія Богдана. «Якщо панові Богдану буде потрібно, я обіцяю при всіх, що навчу його готувати. Але не політичні чутки та балачки, а такі кулінарні смаколики, які він коли навчиться готувати, 100% одружиться» – сказав Тищенко. А ще була обіцянка типового мажоритарника від Тищенка – приїхати на Закарпаття та перевірити ремонт вбиральні.

Данило Гетманцев обіцяв, що не читатиме книгу експрессекретаря президента Юлії Мендель «Кожен із нас президент».

Олександр Качура обіцяв перерізати всі чорні стрічки, якими перекрито доступ журналістам у кулуари Верховної ради.

Нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко обіцяв викинути телефон спікера парламенту, якщо його оберуть на цю посаду, щоб не дзвонили з Банкової. Спікером, щоправда, Гончаренко так і не став.

Про незвичайні обіцянки політиків, озвучені у 2021-му дізнавайтеся більше з нашого матеріалу з інфографікою на порталі.

Нагадаємо, наприкінці минулого року ми публікували інфографіку про найбезглуздіші обіцянки політиків за 2020 рік.

Також на порталі читайте про те, що Володимир Зеленський, члени уряду та народні депутати мають зробити у 2022 році.

Новорічний карантин у світі

В Італії анонсували масштабне посилення обмежень для громадян, які не щеплені від коронавірусу. Для них з 10 січня до 31 березня фактично діятиме локдаун. Про це повідомляє Corriere della Sera.

Відомо, що від 10 січня у більшість закладів буде можливий вхід тільки для тих, хто отримав повний курс щеплення або нещодавно перехворів. За такою ж вимогою будуть працювати готелі, метро, авіатранспорт та залізниця. До кінця січня діятиме заборона на будь-які вечірки та концерти, незалежно від формату заходу.

«У транспорті та будь-яких громадських закладах також стає обов’язковим використання не будь-якої маски, а респіратора FFP2. У закладах, які не є ресторанами чи барами, забороняється вживання їжі та напоїв» – додають у виданні.

Крім цього, у новорічний вечір посилять контроль у популярних місцях та кварталах зі значною концентрацією ресторанів і клубів, щоб не допустити великих скупчень людей.

Нагадаємо, через погіршення епідеміологічної ситуації з захворюванням на COVID-19 Чорногорія посилює правила в'їзду до країни. Нові правила діятимуть з 2 січня.

Також повідомлялося, що у Німеччині посилили карантинні обмеження. Зокрема, через поширення нового штаму коронавірусу Омікрон закрили кінотеатри, театри, музеї, внутрішні приміщення зоопарків, басейни та інші місця відпочинку.

Раніше ми публікували на порталі спецматеріал про те, у яких країнах Європи та як саме посилили карантин на різдвяно-новорічний період.

Адаптивний карантин в Україні

В передостанній день року Волинська та Запорізька області перейшли до «жовтої» зони карантину. Тепер в Україні не залишилося жодного регіону, який би перебував у «червоній» зоні. Про це сказано в рішенні Державної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Раніше ми писали, що станом на 29 грудня у Донецькій та Чернігівській області був перевищений коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген, тому ці області перейшли до «помаранчевої» зони.

Але згідно з даними МОЗ станом на 30 грудня в Україні всі області зустрічають новий рік у «жовтій» зоні карантину.

Нагадаємо, на порталі «Слово і діло» є інфографіка про те, якою була динаміка щодо COVID-19 у 2021 році.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: