Новорічні свята: у яких країнах Європи посилюють карантин

Читать на русском
У деяких країнах Європи посилили карантин на різдвяно-новорічний період. В Україні таких заходів запроваджувати не планують.
Слово і діло

Всесвітня організація охорони здоров'я другий рік поспіль рекомендує відмовитися від масових заходів на новорічні свята та зустріти їх у родинному колі, щоб захиститися від коронавірусу. Зараз ситуація ускладнилася також через новий штам «Омікрон», який хоч і не викликає більш тяжкого перебігу COVID-19, але поширюється набагато швидше за інші варіанти вірусу. На тлі цього деякі європейські країни вирішили посилити карантин на свята, незважаючи на високий рівень вакцинації населення. Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Локдаун на свята: які країни Європи посилили обмеження

Суворий карантин, практично зразка минулого року, оголосили в Нідерландах з 19 грудня до 14 січня.

У країні зачинено школи, університети, культурні та спортивні об'єкти, перукарні, ресторани, бари, а також магазини, які не торгують товарами першої потреби.

На весь цей період у гості заборонено запрошувати більше двох осіб на день, а в громадських місцях можна перебувати лише групами по двоє. Виняток – лише для 25 грудня та 1 січня – тоді в гості можна запросити до чотирьох осіб.

На новорічні свята карантин посилюють у Франції. Новорічної ночі у країні не працюватимуть клуби. А з 3 січня та протягом трьох тижнів у Франції буде заборонено вживати їжу у громадському транспорті, кінотеатрах, театрах та спортзалах. У барах вживати напої можна буде лише на сидячих місцях.

Крім того, з січня у Франції до громадських місць пускатимуть лише вакцинованих від коронавірусу – негативний ПЛР-тест вже не діятиме.

Свята в Україні у 2022 році: на які дати припадають вихідніСкільки буде вихідних у 2022 році, на які дні випадають державні свята та коли буде перенесення робочих днів, дивіться на інфографіці.

У Німеччині на Різдво було заборонено збиратися групою понад десять осіб. Тим, хто не вакцинований від коронавірусу, можна зустрічатися на свята лише з близькими родичами та максимум двома людьми не зі своєї родини.

Відсьогодні, 28 грудня, у Німеччині зачинені нічні клуби та дискотеки. А у новорічну ніч будуть заборонені всі масові зібрання.

В Австрії з 27 грудня заклади громадського харчування працюватимуть лише до 22 години, потрапити туди зможуть лише вакциновані або ті, хто перехворів.

Бельгія посилила карантин із 26 грудня: заборонено роботу розважальних закладів (театрів, кіно, казино, концертних залів). З 29 грудня у невеликі магазини не пускатимуть більше двох відвідувачів одночасно. Крім того, різдвяні ярмарки можуть працювати лише на відкритих майданчиках та із соціальною дистанцією для відвідувачів.

У Греції у новорічно-різдвяний період заборонено проведення масових заходів навіть просто неба. Бари та ресторани працюють до опівночі, а всередину не можна пускати більше шести відвідувачів. Будинки для літніх людей у країні можна відвідувати лише за наявності негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

В Іспанії влада повернула вимогу носити захисні маски на вулицях. У регіоні Каталонія діє комендантська година (з години ночі до шостої ранку), заборонено збиратися групами більше десяти осіб.

В Україні вже є штам «Омікрон»: чи посилюватимуть карантин на свята

В Україні, зокрема у Києві, вже було зафіксовано перші випадки зараження новим штамом «Омікрон». Але локдаун через це запроваджувати не планують.

«На новорічні та різдвяні свята додаткові заходи щодо посилення карантину не передбачаються. Проте будь-які зміни у карантинних правилах залежатимуть від епідемічної ситуації в країні та світі», – розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Нині майже всі регіони України, крім Запорізької та Волинської областей, перебувають у «жовтій» зоні карантину.

У «жовтій» зоні, нагадаємо, проводити масові заходи може лише за наявності у всіх учасників сертифіката про вакцинацію чи негативного результату ПЛР-тесту. Відвідувачі повинні на вимогу організаторів пред'являти ці документи.

Крім того, на відвідувачах масових заходів мають бути захисні маски чи респіратори, а організатори мають облаштувати місця для обробки рук антисептиками та забезпечити дотримання соціальної дистанції.

У МОЗ також нагадали правила проведення новорічних свят у школах та дитячих садках. На заході можуть бути присутні лише учні одного класу чи групи, присутність глядачів (батьків, інших родичів) – заборонена. Не можна також запрошувати аніматорів чи акторів.

Раніше ми писали про те, як в Україні працюватимуть гірськолижні курорти на свята.

Нагадаємо, центри та пункти вакцинації в Україні не працюватимуть 1 та 2 січня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: