Обіцянки на 2022 рік: що мають зробити члени Кабміну Шмигаля

Читать на русском
Віктор Ляшко обіцяв, що Україна зможе діагностувати СМА у немовлят. Глава Мінсоцполітики Лазебна обіцяла запровадити накопичувальну пенсійну систему.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує розповідати, які обіцянки політики мають виконати наступного року. Ми вже писали про завдання Володимира Зеленського та народних депутатів, сьогодні розберемося, які зобов'язання у 2022 році слід виконати членам уряду Шмигаля.

Деякі обіцянки Дениса Шмигаля наступного року перегукуються із президентськими. Так, прем'єр-міністр також пообіцяв, що під час опалювального сезону 2021-2022 років тарифи на теплопостачання залишаться незмінними, ціни на газ не зростатимуть.

Крім того, Шмигаль пообіцяв, що до 2023 року тарифи на електрику для населення залишаться незмінними: 1,44 грн за споживання до 250 кВт, 1,68 грн – для тих, хто споживає більше.

До речі, міністр енергетики Герман Галущенко гарантував, що віялових відключень електроенергії цього сезону не буде.

Також у 2022 році глава уряду пообіцяв закрити черги на житло ветеранам війни на Донбасі, які є переселенцями: «Наступного року ми запланували, це ініціатива президента Володимира Зеленського, повністю закрити чергу ветеранів АТО, внутрішньо переміщених осіб. Це близько 4 тисяч людей, 4 тисячі сімей, яких ми повністю за рахунок держави забезпечимо житлом у наступному році».

Ірина ВерещукВіце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України
Верещук пообіцяла до лютого 2022 року вирішити питання щодо забезпечення перевезення на адмінмежі з Кримом «від нуля і до населених пунктів»Сказано 23 листопада 2021 р.Статус обіцянки: Не виконано

Прем'єр запевнив, що програма із виплати тисячі гривень за вакцинацію діятиме до кінця 2022 року. Також, за його словами, дефіциту вакцин від коронавірусу наступного року не буде: «Згідно з національним планом вакцинації, ми маємо вакцинувати до 22 млн українців протягом року-півтора. Враховуючи, що, за даними соціологічних досліджень, лише половина українців згодні зробити щеплення, то за цей та наступний рік ми вакцинуємо всіх охочих. У нас вже є домовленості щодо постачання до 30 млн доз вакцин від різних виробників. Тому вакцини вистачить на всіх».

Своєю чергою міністр охорони здоров'я пообіцяв, що наступного року в Україні вже буде виготовлено першу вакцину. «У Харкові вже розпочався монтаж ліній для виробництва інактивованих вакцин від грипу та ковіду. І на етапі підписання меморандуму на інвестиції. До кінця цього року будемо точно знати, які дедлайни виготовлення вакцин. Але вже наступного року з лінії зійде перша українська вакцина», – розповів Віктор Ляшко у жовтні.

Крім того, Ляшко має важливу обіцянку про те, що з січня Україна зможе діагностувати спінальну м'язову атрофію у новонароджених. Влітку міністр розповів, що Україна закуповує спеціальне обладнання для лабораторій.

Серед інших завдань голови МОЗ наступного року – у кожному регіоні повністю оновити одну обласну дитячу лікарню, до червня поширити електронний рецепт на всі ліки.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяв, що у 2022 році у додатку «Дія» запрацюють сервіси для ветеранів.

Також він пообіцяв запустити Єдину інформаційну систему соціальної галузі по всій Україні. «Основною цифровою трансформацією соціальної сфери є централізація даних. Тобто коли все необхідне зберігається в одному місці і форматі, а не на флешках, у зошитах або взагалі в голові. Для цього ми запускаємо Єдину інформаційну систему соцсфери (ЄІССС). Пілотна версія вже працює у двох областях – Київській та Житомирській. А наступного року запустимо по всій Україні», – повідомив Федоров у жовтні.

Ще один новий реєстр, який 2022 року з'явиться в Україні – електронний реєстр зброї. Запустити його обіцяв міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Монастирський має й інше завдання на 2022-й – збільшити кількість поліцейських офіцерів громади до близько двох тисяч людей.

Міністр фінансів Сергій Марченко обіцяв до 2023 року визначити новий формат співпраці з Міжнародним валютним фондом: «Упевнений, що до 2022-го Україна завершить чинну програму із Фондом. Сподіваюся, що до цього часу ми вийдемо на нуль у графі кредити МВФ у бюджеті. Далі, до 2023 року, оберемо новий формат співпраці. Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду та технічної допомоги».

Юлія СвириденкоПерший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України
Свириденко пообіцяла у 2022 році запровадити програму підтримки розвитку зрошення у південних областях УкраїниСказано 4 листопада 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

Міністр соціальної політики Марина Лазебна обіцяла, що з середини наступного року в Україні не буде пенсій менше ніж 2 тисячі гривень, а з жовтня мінімальна пенсія становитиме 3 тисячі.

Крім того, ще у травні минулого року Лазебна обіцяла до 2023-го запровадити накопичувальну пенсійну систему. Поки що необхідні для цього законодавчі ініціативи не ухвалені.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков запевнив, що з 2022 року проводити поточний та середній ремонт доріг не будуть (залишаться лише перехідні проєкти), а нові ремонти доріг будуть лише капітальними.

Додатково закупити для потреб Збройних сил безпілотники Bayraktar обіцяв міністр оборони Олексій Резніков. «Наші турецькі партнери публічно оголосили, що вони беруть українські двигуни для обладнання «Байрактарів». Ми ще додатково плануємо придбати їх у наступному році. Але це будуть українські «Байрактари», наголошую. Тобто, виготовлені у Туреччині, але вони будуть українські, на озброєнні Збройних сил України», – зазначив міністр.

Роман Лещенко пообіцяв у 2022 році запровадити окрему бюджетну програму з агрострахування. Також міністр аграрної політики обіцяв зберегти державну програму підтримки виробників гречки. 2021 року на програму було виділено 50 млн грн.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки міністри та їхні заступники заробили у листопаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: