Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі»: у яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент

Читать на русском
Петру Порошенку оголосили про підозру у держзраді у справі про закупівлю вугілля. У яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент.
Слово і діло

П'ятому президенту України Петру Порошенку 20 грудня підписали підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. За версією правоохоронців, він може бути причетний до організації злочинної схеми постачання вугілля з окупованого Донбасу. З 2019 року Порошенко фігурує у кількох десятках кримінальних проваджень – точна їхня кількість невідома. «Слово і діло» розібралося, в яких справах депутату вже оголосили про підозру, а які провадження розслідуються чи були закриті (список невичерпний).

Постачання вугілля з ОРДЛО

Сьогодні, 20 грудня, заступник генерального прокурора Олексій Симоненко підписав Петру Порошенку підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Слідство вважає, що під час виконання повноважень президента Порошенко поставив Україну в енергетичну залежність від Росії та підконтрольних їй ватажків псевдореспублік.

«У своїй сукупності вони (докази – ред.) свідчать, що Петро Порошенко, на той час на посаді президента України, використав надані йому повноваження та інструменти впливу, щоб контракти з ПАР були розірвані. А потім на вимогу представників РФ організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних територій», – повідомили у СБУ.

8 жовтня про підозру у цій же справі оголосили нардепу від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку. 12 листопада про підозру повідомили колишньому міністру енергетики України Володимиру Демчишину: він, за даними слідства, у грудні 2014 року був залучений вищим політичним керівництвом до укладання угод на постачання вугілля з окупованих територій.

Порошенку інкримінують державну зраду – оцінка юристаПетро Порошенко отримав повідомлення про підозру у державній зраді. Як таке рішення оцінює юрист, читайте на «Слово і діло».

«Вони підозрюються у покупці за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України залежно від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало Росії ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення проти неї підривної діяльності», – вважають у Держбюро розслідувань.

Порошенка зараз в Україні немає, він поїхав із візитом до Туреччини. 17 грудня правоохоронці намагалися вручити нардепу підозру, але він проігнорував їх та поїхав. Коли Порошенко повернеться, наразі невідомо. «Це буде зроблено в ті дати, коли Порошенко зазвичай повертається з-за кордону. Новорічні свята, це єдиний час, коли він має змогу кудись полетіти зі своєю сім'єю», – заявив його адвокат Ілля Новіков.

Слідчі ДБР викликають Порошенка на допит 23 грудня.

Справа про призначення Семочка

У червні минулого року правоохоронці повідомили Петру Порошенку про підозру у справі про незаконне призначення до Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

За версією слідства, у 2018 році президент Порошенко «схилив голову Служби зовнішньої розвідки України до скоєння злочину, а саме перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, скоєного в умовах особливого періоду, шляхом видання явно злочинного наказу (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу України)».

Прокуратура спочатку просила суд заарештувати Порошенка з можливістю внесення 10 млн грн застави, потім сторона обвинувачення попросила запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Уперше засідання суду щодо обрання запобіжного заходу перенесли через смерть батька Порошенка. 8 липня 2020 року Печерський суд залишив без розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу Порошенку – його відкликала сама прокуратура у зв'язку із завершенням розслідування справи.

У яких ще справах фігурує Порошенко

Точна кількість кримінальних справ, у яких фігурує Петро Порошенко, невідома. У листопаді 2019 року Держбюро розслідувань повідомляло, що проводить досудове розслідування у 13 кримінальних провадженнях, учасником яких Петро Порошенко. Через рік адвокати п'ятого президента казали, що «проти Порошенка» відкрито 58 кримінальних справ.

У листопаді цього року сам Порошенко розповів, що стосовно нього було відкрито 130 кримінальних справ, 40 із них закрили, 90 – розслідують.

У листопаді 2019-го у ДБР повідомили, що до Генеральної прокуратури було направлено проєкт підозри Порошенку за фактом неправомірного впливу на проведення конкурсу щодо відбору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя у березні-травні 2019 року. Слідство вважало, що Порошенко, «усвідомивши свій програш на виборах, намагався зберегти вплив на рішення ВРП», змінив умови конкурсу і раніше призначив членів ВРП. Але безпосередньо до оголошення підозри справа не дійшла.

Порошенко фігурував у кримінальній справі про інцидент у Керченській протоці. Нагадаємо, у листопаді 2018 року три українських військових кораблі захопили росіяни в Керченській протоці, затримали 24 членів екіпажу. ДБР розслідувало цю подію та подальше запровадження воєнного стану в Україні з точки зору можливої узурпації влади Порошенком.

Як свідок, п'ятий президент фігурував у справі про незаконне переміщення через державний кордон 43 картин. У травні 2021 року Порошенко відкрив виставку з цими витворами мистецтва, але захід у музеї перервали правоохоронці, які приїхали вручати нардепу повістку на допит. Згодом суд заарештував колекцію.

Кримінальні провадження проти Януковича: на якому етапі перебуваютьНа якому етапі зараз кримінальні провадження проти експрезидента Віктора Януковича – на інфографіці.

Порошенко, а також колишній спікер Верховної ради Андрій Парубій, фігурували у справі про призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром. Провадження було відкрито за зверненням депутатів, які заявили, що президент і спікер, зловживаючи службовим становищем, внесли подання на призначення прем'єра за відсутності парламентської коаліції. Провадження було закрито через відсутність складу злочину.

ДБР розслідувало можливі факти організації незаконного переправлення через державний кордон Петра Порошенка. Нагадаємо, з журналістського розслідування стало відомо, що у січні 2018 року Порошенко з родиною полетів на Мальдіви під іншим прізвищем. У цій справі правоохоронці повідомили про підозру прикордоннику за вказівку пропустити через державний кордон Порошенка та членів його сім'ї «поза пунктом пропуску».

Також Держбюро розслідувань перевіряло причетність Петра Порошенка та іншого керівництва країни до організації можливого незаконного вивезення екссудді Миколи Чауса з України до Молдови.

Правоохоронці розслідували деталі продажу Порошенком заводу «Кузня на Рибальському» Сергію Тігіпку та купівлю п'ятим президентом телеканалу «Прямий».

На початку минулого року НАБУ розслідувало можливе підбурювання з боку Порошенка до розтрати коштів офшорної компанії Wonderbliss Ltd шляхом спецконфіскації 1,5 млрд доларів, заарештованих на рахунках Віктора Януковича. Провадження вже закрите.

Крім того, закрито «справу про Томос»: правоохоронці вивчали, чи є у діях Петра Порошенка ознаки розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Минулого року ДБР та Національне антикорупційне бюро закрили кримінальні провадження щодо записів розмов Джо Байдена та Петра Порошенка, які оприлюднив Андрій Деркач.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитись, у чому підозрювали політиків-учасників Євромайдану.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: