Порошенку інкримінують державну зраду – оцінка юриста

Читать на русском
Петро Порошенко отримав повідомлення про підозру у державній зраді. Як таке рішення оцінює юрист, читайте на Слово і діло.
Петро ПорошенкоСлово і діло

П’ятому президенту України Петру Порошенку оголосили підозру про державну зраду (стаття 111 Кримінального Кодексу України). Ідеться про забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння з РФ у період 2014-2015 років.

Експерт з конституційного права Олександр Москалюк у коментарі «Слово і діло» пояснив, чи справді доречним є вручення колишньому президенту такої підозри.

За словами правознавця, вручати підозру у державній зраді стало «модною» практикою починаючи з 2014 року – у випадках, якщо не знають, що інкримінувати. Раніше ця стаття застосовувалась рідко.

«У чому є нюанс. Державна зрада передбачає певні дії. Згідно зі статтею 111, такими діями є: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану чи збройного конфлікту; шпигунство; надання іноземній організації або її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України. Тобто всі ці дії повинні вчинятися умисно. Отже, треба ще з'ясувати, чи хотів Порошенко здійснювати такі дії», – наголосив експерт.

Другий момент, за словами Москалюка, на якому потрібно акцентувати увагу – існування такого поняття, як «політичні рішення».

«За політичні рішення, особа, яка займає політичну посаду, не несе юридичної відповідальності», – пояснив експерт.

Також, на йому думку, можна оцінити ситуацію з точки зору європейських стандартів.

«Європейці дуже обережно ставляться до таких статей, як державна зрада, особливо, коли їх інкримінують людям, які перебуваються у політичній площині. Досить часто це розглядається з точки зору політичного переслідування, і розглядається Європейським судом з прав людини», – резюмував Москалюк.

Нагадаємо, 17 грудня Порошенко відмовився отримати повістку про виклик на допит у справі постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «Л/ДНР».

Справа розслідується за трьома статтями: фінансування тероризму, державна зрада та створення терористичної організації. У цьому провадженні вже повідомили про підозру нардепу Віктору Медведчуку та ексміністру енергетики Володимиру Демчишину.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: