Поставки вугілля з «ЛДНР»: ексголові Міненерго повідомили про підозру

Читать на русском
Колишнього міністра енергетики України Демчишина підозрюють у сприянні терористам в організації незаконних поставок вугілля з ОРДЛО.
фото з відкритих джерел

Колишнього міністра енергетики України підозрюють у сприянні терористам в організації незаконних поставок вугілля з так званих «ЛНР» та «ДНР».

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора у п'ятницю, 12 листопада.

Нестача вугілля та проблеми з електроенергією: чи справді Україна опинилась на порозі енергетичної кризиЧи загрожує найближчим часом Україні енергетична криза і чи може від цього постраждати населення, читайте в матеріалі «Слово і діло».

«Поінформовано про підозру колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України у скоєнні за попередньою змовою групою осіб сприяння діяльності терористичних організацій (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України)», - сказано в повідомленні.

За даними слідства, чиновника у грудні 2014 року, коли він був головою Міненерго, було залучено вищим політичним керівництвом до укладання угод на поставки вугілля з територій, підконтрольних терористичним організаціям.

«Міністр достовірно знав про існування дефіциту вугілля для забезпечення діяльності державних енергогенеруючих підприємств України, зумовленого зривом постачання вугілля з ПАР та блокуванням постачання вугілля з Російської Федерації. Також він усвідомлював їхні причини – примус України до придбання вугілля у представників «Л/ДНР» та розумів, що це сприяє економічному розвитку та діяльності терористичних організацій «Л/ДНР»», - зазначили у ОДП.

На окупованій території було підібрано два вугледобувні підприємства ДП «Шахта імені К.І. Кисельова» та ДП «Луганськвугілля», які перебували під повним контролем бойовиків.

ПАТ «Центренерго» за вказівкою колишнього міністра уклало договори на постачання вугілля з підконтрольними бойовиками підприємствами. В результаті терористи «ДНР» і «ЛНР» змогли перевести в готівку і отримали понад 200 млн. грн.

Зазначимо, з грудня 2014 року до квітня 2016 року посаду міністра енергетики обіймав Володимир Демчишин.

Нагадаємо, раніше було заарештовано учасника незаконної схеми вивезення вугілля з ОРДЛО на 1,5 мільярда гривень.

«Слово і діло» писало про те, як змінювалися запаси запасів вугілля на українських ТЕС та ТЕЦ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: