Кримінальні провадження проти Януковича: на якому етапі перебувають

Читать на русском

НАБУ має намір звернутися в Інтерпол для оголошення Віктора Януковича в міжнародний розшук у справі про заволодіння резиденцією «Межигір'я». Також нещодавно Печерський суд дозволив заочний арешт колишнього президента України у справі про розстріли активістів Євромайдану в лютому 2014 року. «Слово і діло» вирішило подивитися, скільки взагалі є кримінальних проваджень проти Януковича і на якому етапі вони перебувають.

На якому етапі зараз кримінальні провадження проти експрезидента Віктора Януковича – на інфографіці.
Кримінальні справи проти ЯнуковичаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Наразі у Віктора Януковича є один вирок. У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі за державну зраду, пособництво владі РФ в умисних діях, вчинених задля зміни меж території України і ведення агресивної війни.

Апеляційний суд в жовтні залишив вирок чинним, а захист Януковича оскаржив його в Верховному суді. 16 серпня суд розглядатиме касацію адвокатів.

Триває досудове розслідування щодо Януковича у справі про узурпацію влади шляхом тиску на КСУ, який у 2010 році визнав неконституційною реформу Конституції від 2004 року. У цій справі експрезиденту загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі (можлива також конфіскація майна).

Від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення загрожує Януковичу за накази керівників правоохоронних органів розганяти мирні протести з використанням зброї та спецзасобів. У цій справі теж триває досудове розслідування.

НАБУ і САП нещодавно подали клопотання про заочний арешт Януковича у ще одній справі – про заволодіння комплексом «Пуща-Водиця» урочища «Межигір'я» на суму понад 540 млн грн. Суд розглядатиме клопотання завтра, 10 серпня.

Закрито справу про викрадення архієпископа УПЦ МП Олександра Драбинка в 2013 році. Викрадення Драбинка використовували для тиску на митрополита УПЦ МП Володимира, щоб він відрікся від престолу.

Крім того, проти Януковича закрита справа про «диктаторські закони» від 16 січня 2014 року. Експрезидента, який підписав закони, ухвалені шляхом фальсифікації, підозрювали у зловживанні владою і службовій підробці. У цій справі Януковичу загрожувало від 5 до 8 років позбавлення волі.

У квітні 2021 року НАБУ призупинило досудове розслідування щодо Януковича за підозрою в розтраті і привласненні коштів держбюджету в особливо великих розмірах. Експрезидента підозрювали в пособництві в незаконному створенні і фінансуванні з держбюджету телекомунікаційного зв'язку спецпризначення.

Нагадаємо, 9 квітня президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО, яке передбачає довічні санкції проти колишнього президента Віктора Януковича, колишнього прем'єра Миколи Азарова і ще 25 ексчиновників.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: