У чому підозрювали політиків-учасників Євромайдану

Читать на русском

Два місяці нічного домашнього арешту призначив Печерський суд нардепу VIII скликання Тетяні Чорновол в якості запобіжного заходу в справі про підпал офісу «Партії регіонів» 18 лютого 2014 року. З часів Євромайдану минуло понад шість років і відтоді багатьом політикам-учасникам Революції гідності висунули обвинувачення за різними кримінальними провадженнями. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто із полтиків, які стояли на сцені Майдану, фігурують у кримінальних провадженнях.

Кримінальних проваджень проти політиків-учасників Євромайдану наразі достатньо, але поки що жодне не було передано до суду і ніхто з фігурантів не перебуває під вартою.

У СІЗО був нардеп VIII скликання Сергій Пашинський, якого підозрюють у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень В’ячеславу Хімікусу. Нагадаємо, у жовтні 2019 року директор Державного бюро розслідувань Роман Труба висловив низку претензій до того, як справа Пашинського раніше розслідувалася ГПУ.

«Весь цей час, коли проводилося розслідування, чоловік, який зазнав кульового поранення, не був визнаний потерпілим, незважаючи на те, що експертиза чітко сказала, що йому завдано тяжке тілесне ушкодження. Він навіть не був залучений у проведення слідчого експерименту. Факт хуліганських дій щодо народного депутата виділений в окреме провадження, і саме народний депутат виявився потерпілим. 2,5 року слідчі ГПУ не розслідували кримінальне провадження, а намагалися двічі закрити його, при цьому ігнорували вказівки й рекомендації, які надав Печерський суд», – підкреслив він.

Справу Пашинського перекваліфікували, самого фігуранта взяли під варту, але зрештою відпустили під домашній арешт.

Випустили з під варти й ексзаступника міністра з питань ТОТ та ВПО Юрія Гримчака, якого підозрюють у зловживанні впливом та вимаганні хабара на суму 1,1 млн грн.

ДБР підготувало підозру п’ятому президенту України Петру Порошенку, який проходив у якості свідка у понад десятку кримінальних проваджень, зокрема щодо зловживання владою, ухилення від сплати податків при продажу заводу «Кузня на Рибальському», телеканалу «Прямий», державну зраду під час підписання Мінських угод у 2015 році.

Активістку Євромайдану та народну депутатку «Європейської солідарності» Софію Федину підозрюють в тому, що вона разом із волонтеркою Марусею Звіробій висловлювала погрози на адресу президента Володимира Зеленського. 28 жовтня 2019 року після звернення низки нардепів Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом висловлювань жінок в YouTube та Facebook.

В якості запобіжного заходу суд заборонив Федині виїжджати за межі Києва та Київської області без дозволу слідчого. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що у висловлюваннях Федини є ознаки злочину.

Раніше «Слово і діло» вивчало, як почуваються чиновники часів Януковича, хто з них досі пеербуває під санкціями, проти кого тривають розслідування та наскільки ці люди публічні.

Також ми досліджували, які покарання застосовували до президентів та прем’єр-міністрів країн світу. Якщо раніше очільників держав засуджували до реальних термінів ув’язнення, а деяких страчували, то зараз частіше засуджують заочно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: