«Європейська солідарність» підготувала закони щодо боротьби з пропагандою РФ і колабораціонізмом

Читать на русском
Нардеп Петро Порошенко представив законопроекти Європейської солідарності щодо боротьби з російською пропагандою і колабораціонізмом.
фото Думська

У «Європейській солідарності» розробили і ініціюють ухвалення ВР ряду нормативних актів, які спрямовані на боротьбу з російською пропагандою і протидію колабораціонізму.

Про це повідомив лідер партії, п'ятий президент України Петро Порошенко під час брифінгу в середу, 10 лютого, передає пресслужба політсили.

Санкції проти каналів Медведчука: захист інфопростору чи наступ на свободу словаУ своїй колонці політичний експерт Слово і діло Валентин Гладких робить спробу подолати пропагандистські штампи.

Зокрема, «ЄС» пропонує за допомогою законопроекту внести зміни до Кримінального кодексу, які встановлюють жорстку відповідальність за «за умисне і добровільне співробітництво громадянина України з країною-агресором в інтересах країни-агресора і на шкоду національній безпеці України та її союзникам».

«Мова не йде про тих , хто на окупованій території під загрозою для життя вимушений працювати в тих чи інших установах, лікарнях та школах. А мова йде в першу чергу про тих, хто на контрольованій території проводить колабораційну роботу добровільно або за гроші. І має бути встановлена чітка кримінальна відповідальність як фізичних осіб, так і політичних партій, і громадських організацій, які проводять цю роботу, фінансуються країною-агресором і звітують перед нею», – пояснив Порошенко.

Другий законопроект «Еврсолідарності» – про посилення відповідальності за дії, пов'язані з поширенням ворожої пропаганди.

«Ми зараз бачимо, що і Європейський Союз, зокрема Латвія на цьому тижні прийняла відповідне рішення про заборону тих самих російських телеканалів, які не є засобами масової інформації і там працюють не журналісти. А є засобами пропаганди, і працюють там журналісти на кшталт Соловйова і Кісельова», – зазначив Порошенко.

Третій документ - це постанова ВР «Про невідкладні заходи для припинення практики політично мотивованих переслідувань».

За словами Порошенка, постанова «політичні репресії проти добровольців, ветеранів, волонтерів, учасників Революції гідності – зокрема, Андрія Антоненка, Яни Дугарь, Юлії Кузьменко, кіборга генерала Марченка, Софії Федини, Марусі Звіробій та інших».

Лідер партії закликав усі політсили в парламенті, крім ОТЗЖ, підписатися під законопроектами і постановою.

Нагадаємо, 2 лютого РНБО ввела санкції проти «правої руки» нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука Тараса Козака. Під санкції потрапили і телеканали ZiK, NewsOne і 112 Україна.

У РНБО також пояснили, чому не ввели санкції проти самого Медведчука. При цьому секретар РНБО Олексій Данілов анонсував санкції РНБО проти ряду народних депутатів.

Відзначимо, в 2017 році в Раді вже був зареєстрований законопроект «Про захист української державності від проявів колабораціонізму», який передбачав покарання для осіб, які співпрацюють з окупаційним режимом.

Тоді у Порошенка висловили свою позицію з приводу даного проєкту закону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: