Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики

Герасимов заявив, що фракція "ЄС" підтримає законопроекти щодо відновлення повноважень НАЗК

14 грудня 2020 року народний депутат України Артур Герасимов заявив, що фракція "Європейська солідарність" підтримає законопроекти щодо відновлення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції. Герасимов: "Завтра будуть голосуватися законопроекти, які я сподіваюся стануть законами про повернення повноважень НАЗК і наша фракція буде підтримувати ці законопроекти". (відео 30:44 - 30:55)
Виконано
Сказано 14 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=Bufve-xsU5Q
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8620
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8626

Результат

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки фракція "Європейська солідарність" підтримали законопроекти, які передбачають відновлення повноважень НАЗК.

15 грудня 2020 року ВРУ ухвалила два законопроекти, які передбачають відновлення повноважень НАЗК, які 27 жовтня 2020 року рішенням Конституційного суду було скасовано:

1) Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції (№4470). Фракція "Європейська солідарність" підтримала цей законопроект ;

2) Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складення протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4-172-9 та 188-46, 212-15 стосовно судді, судді Конституційного Суду України (№4471). Народні депутати з фракції "Європейська солідарність" підтримали це рішення.

Таким чином НАЗК знов має право проводити контроль та перевіряти декларації посадовців і суддів, контролювати оприлюднення таких декларацій, моніторити спосіб життя посадовців, які вносять декларації. Також агентство отримує право мати безпосередній автоматизований доступ до довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема таких, що містять інформацію з обмеженим доступом та адміністратором яких є держоргани, та користуватися державними засобами зв'язку.

Також уповноважені особи НАЗК отримують право:

- безперешкодно входити до приміщень державних органів за службовим посвідченням та мати доступ до документів та інших матеріалів, необхідних для проведення перевірки;

- вимагати необхідні документи та іншу інформацію, зокрема з обмеженим доступом, у зв’язку з реалізацією своїх повноважень;

- відповідно до розподілу обов’язків складати протоколи про адміністративні правопорушення;

- отримувати письмові пояснення від посадових осіб та службових осіб державних органів, незалежно від форми власності.