Справа заступника керівника ОПУ Татарова: хронологія подій

Читать на русском

Понад рік тому антикорупційні органи відкрили кримінальне провадження щодо заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Його підозрюють у причетності до дачі хабаря за фальсифікацію експертизи у справі про заволодіння коштами Національної гвардії. Але за цей рік на шляху розслідування створювалося безліч штучних перешкод, і як наслідок – прогресу немає. Вся хронологія подій – на інфографіці «Слово і діло».

28 листопада 2020 року Олег Татаров висловив у ЗМІ свою особисту думку щодо роботи Антикорупційного бюро. «НАБУ — це не українська історія, яка, на жаль, поза нашою країною. Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але корінням проблем в антикорупційній політиці держави є Артем Ситник», – сказав Татаров.

За кілька днів, 1 грудня, стало відомо, що НАБУ 20 жовтня 2020-го відкрило кримінальне провадження стосовно Татарова.

Справа стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі колишнього нардепа та забудовника Максима Микитася. Микитась, нагадаємо, є фігурантом розслідування про можливі зловживання та розкрадання коштів під час будівництва житла для Національної гвардії.

Татаров до Офісу президента працював адвокатом та представляв інтереси компанії Микитася «Укрбуд». За версією антикорупційних органів, він міг надати допомогу у підкупі посадової особи для отримання позитивної для компанії експертизи.

2 грудня 2020-го НАБУ та САП підготували підозру Татарову. Але її не вручили через те, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова відсторонила чотирьох прокурорів, які вели справу. В антикорупційному бюро такі дії генпрокурора назвали саботажем.

14 грудня суддя Печерського суду Києва Сергій Вовк зобов'язав Венедіктову передати справу Татарова від НАБУ до Держбюро розслідувань. «САП оскаржить рішення слідчого судді Печерського районного суду Києва, який частково задовольнив скаргу адвоката одного з підозрюваних у кримінальному провадженні щодо визначення підслідності за іншим органом. Водночас, суддя зобов'язав генпрокурора вирішити неіснуючу суперечку про підслідність та доручити досудове розслідування іншому органу», – повідомили у прокуратурі.

САП намагалася оскаржити рішення Вовка, але суд відмовився відкрити провадження. Скарга Венедіктової до Верховного суду теж не дала результату.

Проте 18 грудня Татарову таки повідомили про підозру в причетності до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн Нацгвардії.

За кілька днів Татаров написав заяву про призупинення службових повноважень заступника керівника ОПУ у зв'язку із «істотним суспільним резонансом».

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що його відомство ініціюватиме арешт Олега Татарова з правом застави. Але наприкінці 2020-го Антикорупційний суд не зміг обрати йому запобіжний захід.

23 грудня Офіс генерального прокурора передав провадження, в якому фігурує Татаров, з НАБУ до Служби безпеки України. У НАБУ це назвали «безпрецедентним в історії України втручанням у розслідування», а ось Венедіктова заявила, що не причетна до зміни підслідності, оскільки рішення підписав її заступник.

На початку 2021 року Антикорупційний суд зобов'язав Венедіктову розглянути клопотання про повернення справи Татарова до НАБУ.

Тоді ж на початку року в.о. керівника САП Максим Грищук розповів, що ДБР порушило проти нього справу після підписання підозри Татарову. А Максим Микитась підтвердив, що Татаров свого часу допомагав йому вирішувати питання «Укрбуду» за допомогою свого впливу в МВС.

У лютому апеляція ВАКС зупинила рішення суду, яким справу Татарова забрали із НАБУ. Але спроби відомства Ситника повернути справу були безуспішні.

1 березня закінчився термін розслідування справи Олега Татарова. Шевченківський суд Києва двічі відмовився продовжувати розслідування.

Нещодавно «Слово і діло» повідомили в Офісі генпрокурора у відповіді на запит, що слідство у справі Татарова не завершено: справу не закрили, але й не відправили до суду.

Нагадаємо, у червні петиція президенту про звільнення Олега Татарова з ОПУ набрала 25 тисяч голосів. Володимир Зеленський звільнити Татарова відмовився.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: