Апеляція ВАКС зупинила рішення, яким з НАБУ забрали справу Татарова

Читать на русском
Антикорупційний суд повторно звернувся до бюро розслідувань із вимогою передати матеріали справи столичного райсуду.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду повторно звернулася до Державного бюро розслідувань з вимогою передати матеріали ухвали Печерського районного суду Києва, якою зобов'язали забрати з Національного антикорупційного справу заступника глави Офісу президента Олега Татарова, і призупинила рішення Печерського суду.

Таке рішення 4 лютого ухвалила колегія суддів АП ВАКС під головуванням судді Миколи Глотова, повідомляє «Слово і діло».

«Виконання ухвали слідчого судді Печерського суду Києва зупинити до ухвалення апеляційною палатою ВАКС в цій справі одного з рішень по суті скарги та набрання цим рішенням законної сили... Повторно зобов'язати виконувача обов'язків заступника начальника першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Кокошу Максима Миколайовича чи іншу уповноважену особу ДБР їх (матеріали судового провадження Печерського суду – ред.) надати АП ВАКС до 13:00 10 лютого», – оголосив суддя.

Також АП ВАКС поновила строк на апеляційне оскарження ухвали Печерського суду Києва підозрюваного колишньому народному депутату Максиму Микитасю. Паралельно прокурор Офісу генерального прокурора намагається відкликати скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на рішення Печерського суду.

Справа Татарова: чи вдасться повернути розслідування до НАБУСтоличний райсуд, Офіс генпрокурора та Державне бюро розслідувань перешкоджає спробам повернути розслідування до НАБУ стосовно посадовця Офісу президента.

Крім того, судді ВАКС зупинили виконання постанови Печерського суду, якою забрали справу з НАБУ, до ухвалення рішення АП ВАКС.

Наступне засідання призначили на 13:00 10 лютого.

За інформацією журналіста «Слово і діло», ДБР вилучило матеріали судового провадження в Печерському суді Києва у межах справи за фактом можливого втручання генеральної прокурорки Ірини Венедіктової у справу Татарова. Орган з 20 січня не передає до апеляційної палати ВАКС вилучені з Печерського суду матеріали.

Раніше заступник генпрокурора Олексій Симоненко забрав у НАБУ справ Татарова і передав її до Служби безпеки України. Водночас, САП подала скаргу на таке рішення і апеляційна палата ВАКС її розглядає.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Татарову про підозру. Йому направили повістку про виклик до НАБУ, за якою він з'явився і одержав підозру особисто. Пізніше НАБУ і САП подали до суду клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову у вигляді тримання під вартою із альтернативою 10 млн грн застави.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили експерту Костянтину Дубоносу про підозру в одержанні неправомірної вигоди від екснардепа Максима Микитася, а йому, відповідно, вручили підозру в наданні цієї вигоди. За версією слідства, Микитася у змові з колишнім посадовцем компанії «Укрбуд Девелопмент» домовився із Дубоносом про підробку експертизи, яку проводив ДНДЕКЦ у межах справи про заволодіння понад 81,5 млн грн Національної гвардії України.

На думку органів правопорядку, екснардеп через Татарова передав Дубоносу машиномісце вартістю в 250 тисяч гривень, а той, своєю чергою, вніс недостовірні дані до експертизи: занизив вартість житлового комплексу на Печерську з 81 до 7 млн грн. Тоді вказану експертизу призначив слідчий Національної поліції, який розслідував справу про заволодіння понад 81,5 млн грн НГУ. У цій же справі, згідно доказів, є листування, в яких фігурує заступник глави Офісу президента Олег Татаров.

За даними співрозмовників в органах правопорядку, напередодні вручення підозри Татарову генпрокурорка Венедіктова змінила групу прокурорів у справі і заблокувала цю процедуру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: