Генпрокурор не може повернути справу Татарова до НАБУ – Печерський суд

Читать на русском
Керівництво Офісу генпрокурора звернулося з заявою до столичного райсуду про роз'яснення його рішення у справі посадовця ОПУ.
Олег Татаровскріншот відео Укрінформ

Печерський районний суд міста Києва вважає, що керівництво Офісу генерального прокурора не може повернути до Національного антикорупційного бюро справу заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова.

Про це йдеться в рішенні слідчого судді Печерського райсуду Києва Сергій Вовка від 1 лютого, яке оприлюднили 4 березня, повідомляє «Слово і діло».

Заступник генпрокурора Олексій Симоненко просив суддю Вовка роз'яснити його рішення про зміну підслідності у справі Татарова. У ньому він зазначав, що Печерський суд зобов'язав його вирішити спір про підслідність у справі заступника глави ОПУ. Після цього Симоненко віддав справу до Служби безпеки України. Однак пізніше Вищий антикорупційний суд попросив генпрокурора розглянути клопотання про повернення справи Татарова до детективів НАБУ. Симоненко пояснив, що наявність рішення Печерського суду впливає на можливість генпрокурора розглянути клопотання про повернення справи заступника глави ОПУ до Національного бюро.

У роз'ясненні суддя Вовк вказав, що його рішення про передачу справи Татарова від НАБУ підлягає безумовному виконанню, оскільки воно набрало законної сили. Тому, вказане, на думку судді Вовка, має враховуватись генпрокурором під час розгляду клопотання адвоката колишнього народного депутата Максима Микитася про повернення справи Татарова до НАБУ. Суддя Печерського суду вважає, що існують підстави, які унеможливлюють можливість розслідування детективами НАБУ справи заступника глави ОПУ. Тобто, генпрокурор не може повернути справу Татарова до НАБУ.

«Роз'яснити, що виконання ухвали Печерського райсуду Києва від 14 грудня у справі генпрокурором, його заступником або виконувачем обов'язків генпрокурора розуміє під собою неможливість задоволення клопотання про вирішення спору про підслідність у кримінальному провадженні, в тому числі, на підставі клопотання Габрієляна А.Г. в інтересах Максима Микитася про доручення здійснення досудового розслідування у вказаному провадженні детективам НАБУ», – йдеться в рішенні Вовка.

Зазначимо, що суддя Вовк роз'яснив його рішення про передачу провадження стосовно Татарова від НАБУ без наявності у нього матеріалів цієї судової справи, оскільки документи були вилучені Державним бюро розслідувань. Більше того, апеляційна палата ВАКС призупинила виконання рішення судді Печерського суду Вовка. Також АП ВАКС вже неодноразово зверталося до ДБР аби орган передав їм матеріали рішення Печерського суду. Однак у бюро повідомили, що документи вже на експертизі в експертній службі, без вказання назви установи.

Тому АП ВАКС звернулася до генпрокурора Ірини Венедіктової аби повпливати на ДБР щодо надання інформації про те, в якій саме експертній установі перебувають матеріали судової справи Печерського суду. Однак заступник генпрокурора Симоненко намагався отримати роз'яснення цього рішення антикорсуду. Втім АП ВАКС закрила провадження за його заявою.

Нагадаємо, суд відмовився продовжувати слідство у справі Татарова за день до кінця строків на розслідування. Втім в ОГП вирішили це рішення оскаржити до Київського апеляційного суду. Недавно там визначили колегію суддів, яка розглядатиме скаргу ОГП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: