Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв виганяти із фракції депутатів, які порушать кодекс етичної поведінки

21 листопада 2019 року народний депутат України Давид Арахамія пообіцяв затвердити та оприлюднити кодекс етичної поведінки депутата. "Я вам зараз поясню. Оскільки меморандум всі підписали, але якось він не став документом, який всі виконують. Ми ж ініціювали так званий кодекс етичної поведінки депутата-слуги народу, який надали пану Дубінському.... для того, щоб він запропонував свою версію. Потім всі депутати надають свої правки, ми його затвердимо, всі підпишуть і після цього я його роздам вам і ви будете ловити всіх депутатів. Якщо вони порушують - будем виганяти із фракції", - заявив він (відео 25:00-25:45).
Не виконано
Сказано 21 листопада 2019 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=T0s78Oce2zk
  • https://lb.ua/news/2020/12/16/473189_kritikuvati_ministriv_i_koleg.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=GqV6G1-miSQ

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки угода не передачає ніякого покарання за її невиконання, а сам депутат на питання щодо покарання відповів, що все обмежиться "товариським судом".

16 грудня 2020 року народним депутатам від фракції "Слуга народу" запропонували підписати фракційну угоду, що визначає принципи їхньої роботи і поведінки. Документ, складений головою фракції Давидом Арахамією. Підписанти зобов'язуються дотримуватися етики щодо президента, керівництва парламенту, міністрів, один одного та "не висловлюватися негативно на адресу своїх колег - народних депутатів від ПП "Слуга народу". Наостанок депутатів просять узгоджувати з пресслужбою донесення в ЗМІ позицій фракції і захищати та відстоювати позицію партії та фракції в медійному просторі. За інформацією ЗМІ не всі народні депутати підписали фракційну угоду, а деякі не налаштовані її виконувати.

17 грудня на запитання журналіста щодо "фракційної угоди" Арахамія відповів: "Це дуже прості речі, правила гри, які в 5 пунктів ми вмістили... У нас був меморантум, його багато людей порушують... Будемо вимагати щоб всі їх виконували". На уточнююче запитання журналіста про те, які будуть наслідки невиконання угоди, депутат відповів: "У нас буде товариський суд, доволі суворий" (відео 9:25-10:10).