Буймістер виключили з фракції «Слуга народу»: як нардеп виконує обіцянки

Читать на русском
Людмилу Буймістер виключили з фракції Слуга народу. Слово і діло пропонує подивитися, як нардеп виконує свої обіцянки.
Слово і діло

«Слуга народу» виключила народного депутата Людмилу Буймістер зі своєї фракції. Парламентарій голосувала проти ініціатив президента, як-от закону про олігархів. Загалом, Буймістер має 45 обіцянок (разом із програмними). «Слово і діло» пропонує подивитися, які обіцянки нардеп виконала, а які – ні.

Від початку роботи у Верховній раді як член фракції «Слуга народу» Людмила Буймістер виконала 10 обіцянок, провалила – 7. Ще 28 обіцянок залишаються у процесі реалізації і в майбутньому можуть бути як виконані, так і провалені.

Які обіцянки не виконала нардеп

Невиконані обіцянки Буймістер пов'язані або з програмою мажоритарниці, або з дотриманням меморандуму «Слуги народу».

Зокрема, нардеп запевняла, що буде підтримувати курс глави держави, однак зрештою голосувала проти президентського закону про олігархів та проти відставки Разумкова.

Також Буймістер не вдалося бути присутньою на всіх пленарних засіданнях Ради, і добровільно скласти депутатські повноваження у разі порушення принципів меморандуму. До слова, цю обіцянку порушила більшість членів фракції СН: 163 нардепи так чи інакше не дотримувалися меморандуму, але мандат не склали.

У своїй передвиборчій програмі нардеп запевняла, що домагатиметься запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг. Зрештою, Верховна рада ухвалила необхідний законопроєкт, однак сама Буймістер була відсутня.

Свіжа невиконана обіцянка – пов'язана з останніми подіями. Так, нардеп говорила, що самостійно полишить фракцію, якщо та розглядатиме питання про її виключення. Але вочевидь вирішила цього не робити.

Що вдалося виконати Буймістер

Власне, виконаними обіцянками стали саме голосування проти закону про олігархів та проти відставки Разумкова. Людмила Буймістер ще до голосування публічно заявляла, що голосуватиме проти.

Людмила БуймістерНародний депутат України

Водночас, Буймістер проголосувала за правку до законопроєкту №2116, яка передбачає переведення слідчих у справах Майдану до ДБР. Це була колективна обіцянка кількох нардепів із закликом до адвоката Євгенії Закревської припинити голодування.

Інші виконані обіцянки стосуються дотримання меморандуму партії та виконання передвиборчої програми Буймістер.

Зокрема, вона зобов’язалась домагатися припинення «свавілля правоохоронних органів» щодо бізнесу. В результаті, Буймістер підтримала законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки (№3087-д), яким усувається дублювання функцій Національної поліції, Служби безпеки України під час розслідування економічних злочинів, а Податкова міліція – ліквідовується.

Так само нардеп, як і обіцяла, проголосувала «за» спрощення процедури імпічменту президента.

Окрім цього, Буймістер не була помічена за кнопкодавством.

Які обіцянки залишаються у процесі

У травні цього року Буймістер пообіцяла опікуватися ув'язненими 25 колонії Харкова, які давали свідчення щодо порушення прав людини у в'язниці: «Я буду стежити, щоб хлопці, які наважились з нами розмовляти і давати покази вчора, все-таки не постраждали, нічого з ними не сталось. Я особисто це буду тримати на контролі».

Загалом, інші обіцянки, які перебувають у процесі виконання, були окреслені у передвиборчій програмі. Наприклад, Буймістер зобов’язалася домагатися запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів, які втратили довіру виборців.

Також нардеп запевнила, що домагатиметься очищення та перезавантаження антикорупційних органів, а також СБУ.

Також у передвиборчій програмі парламентарій зобов’язалась домагатися запровадження базової зарплати педагогів на рівні трьох мінімалок, а також доплати за кваліфікацію та стаж для педагогів.

Нова обіцянка Буймістер, статус якої досі не визначений, ніяк не впливає на життя виборців. Буймістер пообіцяла написати офіційного листа президенту щодо ситуації, що склалася у зв'язку з її виключенням.

Нагадаємо, ми також писали, що Буймістер – не єдина зі «слуг народу», хто виступав проти ініціатив президента Зеленського. Решта колег нардепа або виключені з інших причин, або досі є членами фракції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: