Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв зареєструвати законопроект про імперативний мандат

19 вересня 2019 року народний депутат України Давид Арахамія пообіцяв, що фракцією "Слуга народу" обов'язково буде зареєстровано законопроект про імперативний мандат. "І потім ми зробимо законопроект, окремо зареєструємо і підемо. Імперативний мандат точно буде. А в якому вигляді він буде — це нам потрібно разом зробити, так би мовити, умови цього. Тобто, не може бути такого,що людина зайшла як депутат під флагом партії, потім почала робити все навпаки і залишається депутатом при цьому. Ну, це ж просто несправедливо...Взагалі, ми вирішили так, що навіть не будемо зосереджуватися на тому законопроекті, який зараз є, просто створимо новий з нуля" (відео з 00:01).
Не виконано
Сказано 19 вересня 2019 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=cEDSLLBng88
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=20969&SKL=10
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=20969&SKL=10
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10010&num_s=2&num=&date1=&date2=&name_zp=&av_nd=&prof_kom=0&is_gol_kom=0&dep_fr=0&stan_zp=0&date3=&is_zakon=0&n_act=&gneu_decision_present=&sub_zak=0&type_doc=1&type_zp=0&vid_zp=0&edition_zp=0&is_urgent=0&ur_rubr=0&sort=0&out_type=&id=&page=1
  • http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/96414/Zakon_pro_deputatske_rabstvo_Deputatam_proponujut_dozvolyty?a_srt=2

Результат

Станом на 10 жовтня 2019 року у ВРУ зареєстровано 4 законопроекти, які стосуються імперативного мандату. Законопроєктом №1038 пропонується внести зміни до закону "Про статус народного депутата України", доповнивши статтю 4 пунктом 7, статтю 5 частиною четвертою, та виклавши статтю 13 в новій редакції, за якими народний депутат України, обраний від політичної партії, зобов’язаний увійти до складу депутатської фракції цієї політичної партії. Інший законопроект №1045 передбачає, що повноваження такого депутата «припиняються з дня ухвалення рішення вищим керівним органом відповідної політичної партії в порядку, визначеному статутом політичної партії», про що «Голова Верховної Ради України робить повідомлення на пленарному засіданні Верховної Ради». До них також подані альтернативні законопроекти №1038-1 та №1045-1. Окремого законопроект про імперативний мандат в ВРУ зареєстровано не було.

Станом на листопад 2021 року окремого законопроекту про імперативний мандат зареєстровано не було. Арахамія не подавав такого законопроекту.