Разумков прокоментував «Вагнергейт» і скандал навколо Зеленського і Єрмака

Читать на русском
Разумков додав, що на місці нардепів він би запросив все керівництво силових структур України в Раду і заслухав би їх
Дмитро РазумковУкраїна 24

У справі про скандал з провалом операції із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» занадто багато всього - наприклад, Андрій Єрмак не повинен був віддавати наказів про перенесення операції, та й багато досі залишається неясним, зокрема, немає звіту тимчасової слідчої комісії.

Про це сказав колишній спікер парламенту Дмитро Разумков в ефірі телеканалу «Україна 24».

За словами ексголови Ради, поточна ситуація демонструє повне розкладання владної вертикалі і її поганий стан.

Брудна бомба «Вагнергейту». Колонка Леоніда ШвецяРозслідування Bellingcat по Вагнергейту мало підірвати українське суспільство, але нічого подібного до вибуху не сталося і статися не могло.

«Дійсно, це схоже на злочин і на перевищення службових повноважень, але я зараз говорю не про Бурбу. Сьогодні хотілося б почути, зокрема, від керівника офісу президента, чи була така розмова, чи передавав він такі доручення, чи отримував він їх від президента. А вже після цього далі розбиратися... Мені дивно, що цього не було досі зроблено. Мені дивно, що в офісі президента не вистачає розуму, щоб зрозуміти, що і як треба зробити... Перше-дійсно, всіх потрібно усунути, в тому числі й керівника Офісу. Всіх перевірити, як і пропонувалося, на детекторі брехні, щоб зрозуміти, чи був витік, недбалість це, чи зрада це, тому що ст. 111 КК України ніхто не скасовував. Якщо це було зроблено, щоб зірвати цю операцію, то це не тільки помилка, за яку потрібно також відповідати. Тому, попри те, або це помилка і недбалість, або це злочин, потрібно, щоб люди несли відповідальність» - розповів він.

Разумков додав, що на місці нардепів він би запросив все керівництво силових структур України в Раду і заслухав би їх. А президенту варто визначитися, чи говорить він народу правду, чи далі дотримується лінії на заперечення всього і вся.

Розслідування Bellingcat щодо «Вагнергейту»: короткоРозслідування Вагнергейта опублікувала організація Bellingcat. Що з нього відомо – у матеріалі.

«Заслухати в таємному режимі в стінах Верховної Ради - а що насправді сталося? Які були завдання? Не потрібно брехати людям. Потрібно говорити правду, завжди говорити правду. Якщо ти не можеш сказати цю правду, скажи: «Це таємна інформація, я її коментувати не можу». Це чесно. Бо коли ми з вуст першої людини в державі чуємо: «Такої операції не було». Потім йде час - «Така операція була, але була інспірована іншими спецслужбами, зокрема, спецслужбами Росії». А далі ми з'ясовуємо – і все це підтверджують, - що це операція нашого ГУРа. Ну наш ГУР вже не працює на Росію, я сподіваюся?.. Тому сьогодні потрібно зрозуміти, хто бреше, навіщо це робить і хто за це буде нести відповідальність. Ми колись в ефірі з Наталією Влащенко на вашому телеканалі... Вона мені ставила питання: «Що б ви порадили президенту в одному слові?». Тоді я говорив: «Думайте». Зараз би хотілося сказати: «Говоріть правду» - резюмував він.

17 листопада, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину розслідування про причини зриву спецоперації із затримання в Білорусі російських найманців з ПВК «Вагнера».

18 листопада українська журналістка Яніна Соколова у себе в Facebook пропублікувала секретні документи української розвідки, які стосуються підготовки операції «Авеню» - спецоперації із захоплення і затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер». За її словами, в них нібито є підтвердження, що операцію перенесли за наказом вищого політичного керівництва України.

19 листопада ексголова ГУР МО Василь Бурба в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» розповів, хто віддав наказ перенести операцію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: