Журналістка Соколова опублікувала засекречені документи української розвідки щодо «Вагнергейту»

Читать на русском
Серед документів особливу увагу привертають два папери - це доповідна записка тодішнього керівника ГУР МО Василя Бурби, на ім'я міністра оборони та звіт з операції
Яніна СоколоваВідкрите джерело

Українська журналістка Яніна Соколова опублікувала раніше секретні документи української розвідки, які стосуються підготовки операції «Авеню» - спецоперації із захоплення і затримання бойовиків російської ПВК «Вагнер». У цих документах нібито є підтвердження, що операцію перенесли за наказом вищого політичного керівництва України.

Про це повідомила сама Соколова у своєму [Facebook] (https://www.facebook.com/yanina.sokolova/posts/4971816176163109).

Журналістка повідомила, що кілька днів тому виявила у себе флешку, на якій містилися ці документи. Вона і її колеги вирішили, що документи справжні, тому взяли на себе ризик оприлюднити їх.

Розслідування Bellingcat щодо «Вагнергейту»: короткоРозслідування Вагнергейта опублікувала організація Bellingcat. Що з нього відомо – у матеріалі.

Серед документів особливу увагу привертають два папери - це доповідна записка тодішнього керівника ГУР МО Василя Бурби, на ім'я міністра оборони - на той момент на цій посаді перебував Андрій Таран - датована 22 червня 2020 року і завізована 1 липня 2020 року. Другий документ-звіт про проведення спецзаходів «Авеню» від 4 серпня 2020 року за підписом начальника спеціального резерву ГУР МО Юрія Семенюка з візою Бурби.

У звіті вказується, що зі 138 завербованих бойовиків Вагнера була відібрана група з 48 осіб, для яких через турфірму придбали квитки на літак компанії Turkish Airlines по рейсу Мінськ-Стамбул. Квитки були куплені на 33 людини на 25 липня і для 14 осіб на 27 липня.

«Однак після рішення Вищого військово-політичного керівництва України про перенесення дати вильоту здійснено бронювання та закупівля авіаквитків на 30.07.2020 на 33 особи та на 01.08.2020 на 14 осіб (друга група) та медичні страховки» - зазначається у звіті.

При цьому не вказується, хто конкретно віддав розпорядження про припинення операції. Соколова також наводить витяги з документа, з яких стає ясно, що операцію, попри те, що найманців захопити не вдалося, визнали успішною. Операція обійшлася бюджету в майже 720 тисяч гривень.

⚡ВАГНЕРГЕЙТ: нові документи ГУР, яких не було навіть у BellingcatYanina Sokolova

Нагадаємо, що понад 30 найманців з російської приватної військової компанії «Вагнера» під Мінськом. Частина затриманих бойовиків брала участь у бойових діях на Донбасі. Україна без успіху вимагала від Білорусі їх видачі, проте Мінськ вирішив за краще передати бойовиків Москві.

17 листопада, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала першу частину розслідування про причини зриву спецоперації із затримання в Білорусі російських найманців з ПВК «Вагнера».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: