Подкаст «Словом» за 25 жовтня: всі справи по Медведчуку, хакерські атаки і «безпритульні» росіяни

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 25 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про віднесення Держдепом росіян до переліку «бездомних національностей». Про те, як Україна пропонує захистити Європу від газового тарифного шоку. Про те, як розподіляються хакерські атаки за країнами походження та проти кого відбувається найбільше кіберзлочинів. Про те, у яких справах та з яких причин фігурує Віктор Медведчук. Та про кількість поліцейських в Україні та інших країнах світу. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

«Безпритульна нація»: Держдеп США осоромив усю Росію на дипломатичному рівні

Американський Держдеп вніс росіян, які хочуть оформити візу в США, в категорію громадян «безпритульних національностей». Про це свідчить документ Держдепартаменту США, що містить інструкції для заявників на візу.

До «Homeless Nationalities» американська влада відносить людей з тих країн, у яких у Штатів немає свого консульського представництва, або з тих, де склалася нестабільна політична ситуація, через яку дипломати США не можуть виконувати свої функції.

В американському переліку «бездомних», крім Росії, знаходяться Куба, Еритрея, Іран, Лівія, Сомалі, Південний Судан, Сирія, Венесуела і Ємен.

Зазначається, що документ містить інструкцію для росіян – в разі запиту американської візи їм слід звернутися в посольство США у Варшаві (Польща).

У Росії відреагували на рішення Держдепу США. Зокрема прессекретар МЗС РФ Захарова у Telegram-каналі заявила, що США перетворили процедуру в пекло для громадян Росії.

«Вони перетворили банальну для 21 століття технічну процедуру на справжнє пекло, в основі якого - знущання на межі садизму... Це удар по сім'ям і родичам... Завдано удару по спорту, по науці та багато чому іншому» – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, навесні 2021 року Росія віднесла США до списку «недружніх країн» і обмежила роботу американських консульств. Після цього, Євросоюз розкритикував список «недружніх країн» РФ.

Як Україна пропонує захистити Європу від газового тарифного шоку

Президент України Володимир Зеленський запропонував захистити Європу від тарифного шоку на енергоносії. Для цього, за словами глави держави, необхідно збільшити транзит газу українською територією, повідомляє La Libre.

«Потужностей з прокачування газу через Україну досить, щоб не лише нормалізувати ситуацію, а й захистити Європу від тарифного шоку в найближчі роки» - сказав Зеленський.

Глава держави додав, що Україна пропонує вигідні умови зберігання газу у своїх підземних сховищах і знижку на транзит.

Раніше, нагадаємо «Укртрансгаз», як оператор газосховищ України, повідомив про готовність запропонувати послуги українських ПСГ для зберігання страхового запасу газу країн ЄС.

Загальний обсяг мережі українських підземних газосховищ є найбільшим серед європейських країн – 31 млрд куб. м. Зазначається, що оператор газосховищ щороку використовує близько 60% потужностей для задоволення потреб внутрішніх споживачів України, у такий спосіб залишається близько 40% для зберігання газу компаній ЄС.

Хакерські атаки: кого найчастіше атакують зловмисники

Microsoft опублікувала звіт щодо хакерських атак протягом 2020-2021 років ‒ на основі даних їхньої системи безпеки. Протягом ІІ півріччя 2020 року та в І півріччі 2021 року найбільше хакерських атак було зафіксовано з Росії – 58%. На другому місці опинилася Північна Корея (23%), а третьому – Іран (11%). Також 8% атак зафіксували з Китаю. Менш як 1% атак системи безпеки Microsoft зафіксували з Південної Кореї, В’єтнаму і Туреччини.

Більшість хакерських атак була спрямована проти Сполучених Штатів – 46%. Україна у цьому рейтингу посідає друге місце (19%), на третьому – Велика Британія, зі значним відривом (лише 9% атак).

Також частина атак припала на Бельгію, Японію, Німеччину (3%) та інші країни.

Найчастіше хакерські атаки були спрямовані на галузь держуправління (48%), на неурядові організації та аналітичні центри (31%). Також частина атак зачепила галузь освіти, медицини, ІТ та енергетики.

Серед найактивніших хакерських груп Microsoft виділила російську групу Nobelium, яка, зокрема, здійснювала атаки на галузь держуправління, дипломатії, оборони. Активне хакерське угруповання Thallium базується у КНДР. Воно здійснює напади на аналітичні центри, сферу науки та дипломатії.

Подивитися деталі стосовного того, як розподіляються хакерські атаки за країнами походження та проти кого відбувається найбільше кіберзлочинів - можна на нашій інфографіці на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації повідомили, що в Україні збільшилася кількість кібератак. Основна кількість інцидентів стосується розповсюдження шкідливого програмного забезпечення.

Усі кримінальні справи щодо Віктора Медведчука

Народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук перебуває під домашнім арештом, попередньо - до 7 грудня. При цьому він фігурує не лише у провадженні про державну зраду, яке останнім часом найактивніше висвітлюється ЗМІ.

У 2017 році Національне антикорупційне бюро розпочало кримінальне провадження стосовно незаконного виведення з держвласності частини нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». За ним Медведчуку інкримінують зловживання владою або службовим становищем та одержання неправомірної вигоди.

У 2019 році Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради та посягання на територіальну цілісність України. Цьому передувала заява Медведчука про потребу утворення так званого автономного регіону Донбас з власним парламентом та урядом, а також про закріплення такого статусу в Конституції.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження проти Медведчука, яке стосувалося діяльності телеканалу NewsOne. Також йшлося про причетність власників цього телеканалу до фінансування оборонного комплексу РФ.

У березні 2021 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни. Чого сама стосується справа, не розголошується.

У травні 2021 року Медведчуку оголосили про підозру у державній зраді. Йшлося про передачу спецслужбам РФ даних, які містять державну таємницю та вербування українців для поширення російської пропаганди.

8 жовтня Медведчуку оголосили нову підозру – у державній зраді, створенні терористичної організації та вчиненні злочину групою осіб за попередньою змовою. Йому інкримінують причетність до злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій України та сплату коштів за постачання керівникам терористичних організацій.

12 жовтня нардепа відправили під цілодобовий домашній арешт. Водночас в Офісі генпрокурора вже повідомили, що прокуратура оскаржуватиме запобіжний захід Медведчуку, адже, на їхню думку, він є недостатнім.

У яких саме справах та з яких причин фігурує Віктор Медведчук - читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на порталі.

Поліція в Україні та світі: скільки копів на 100 тісяч населення мають різні країни

В Україні налічується близько 120 тисяч поліцейських, що у порівнянні з багатьма європейськими країнами доволі багато. Однак враховуючи розміри країни та кількість поліцейських у перерахунку на 100 тисяч населення - Україна перебуває далеко не в топі цього рейтингу.

Найбільша кількість поліцейських за абсолютним показником - в Росії (746,9 тис. осіб), а ще у Сполучених Штатах (696,6 тис. осіб) і Туреччині (435,1 тис. осіб).

Загалом у багатьох європейських країнах налічується менше ніж 50 тисяч поліцейських, у деяких ‒ навіть менш як 10 тисяч (Чорногорія, Латвія, Естонія).

Водночас є країни, у яких працює понад 200 тисяч поліцейських, як-от в Німеччині, Франції, Італії.

А от на першому місці за кількістю поліцейських на 100 тисяч населення опинилася Чорногорія - там на 100 тисяч населення припадає 716 поліцейських. Лідерські позиції за цим показником ще займають Кіпр, Туреччина, Косово, Росія та Греція.

Найменша кількість поліцейських на 100 тисяч населення у Фінляндії (139,6).

Які країни у рейтингу ще поруч з Фінляндією і скільки поліцейських припадає на 100 тисяч населення в Україні - дивіться на нашій компактній інфографіці на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: