Євросоюз розкритикував список «недружніх країн» РФ

Читать на русском
Рішення РФ створити список «недружніх країн» тільки посилить дипвідносини, вважають в Чехії.
Українська правда

Рішення Росії створити список недружніх країн підриває дипломатичні відносини.

Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель, відреагувавши на це рішення в Twitter.

Зазначається, що рішення Російської Федерації повністю суперечить Віденській конвенції про дипломатичні відносини. Саме так заявили в Чехії. При цьому, Прагу підтримала Єврорада.

«Рішення російського уряду про «держави, які здійснюють недружні дії», є ще одним кроком до ескалації і підриває дипломатичні відносини. Спроби розділити ЄС не приносять користі. Повна солідарність з Чехією. Ми закликаємо Росію повністю поважати Віденську конвенцію», - написав голова Євроради.

Небажані особи: з яких країн висилали російських дипломатівРосійських дипломатів за останні роки висилали практично з усіх країн Європи, а також з США та Канади. Найчастіше за шпигунство.

Зазначимо, що включення в цей список прокоментувало і МЗС Чехії.

«Ми вважаємо цю процедуру Російської Федерації ще одним кроком до ескалації відносин не тільки з Чехією, а й з ЄС як таким і його союзниками. Більш того, це повністю суперечить Віденській конвенції про дипломатичні зносини, особливо щодо зобов'язання її підписантів забезпечити належне функціонування дипломатичних місій і принципу недискримінації між державами», - йдеться в заяві.

Зазначають, що Росія обирає шлях конфронтації не на користь собі, оскільки такий захід також матиме опосередкований вплив на можливий розвиток контактів між простими громадянами, для туризму чи розвитку торгових відносин.

При цьому, крім Чехії в список поки що включені тільки Сполучені Штати Америки.

Згідно з рішенням РФ, Чехія зможе наймати в свою дипломатичну місію не більше 19 працівників, які перебувають в РФ, а США - жодного.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш на саміті ЄС у Португалії попросив союзників розглянути можливість висилки принаймні одного російського дипломата.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: