Україна запропонувала країнам ЄС свої сховища для зберігання газу

Читать на русском
Укртрансгаз як оператор газосховищ України готовий запропонувати послуги українських ПСГ для зберігання страхового запасу газу країн ЄС.
Getty Images

«Укртрансгаз» як оператор газосховищ України готовий запропонувати послуги українських ПСГ для зберігання страхового запасу газу країн ЄС.

Про це повідомляє пресслужба «Укртрансгазу».

Відомо, що через критичну ситуацію, що склалася на енергетичному ринку Європи у 2021 році, у ЄС повернулися до питання страхових запасів газу, котрі дали б змогу мінімізувати загрози енергетичній безпеці у разі дефіциту. Європейська комісія вже шукає майданчики для довгострокового зберігання обсягів страхового газу.

В Укртрансгазі зазначають, Україна має що запропонувати своїм європейським партнерам.

«Безперечно, для цього необхідно включити українські ПСГ до переліку майданчиків, де такий страховий запас може зберігатися, та налагодити інфраструктуру для безперешкодного транспортування газу між європейськими країнами, зокрема між Україною, Польщею та Угорщиною», – розповів Сергій Перелома, т.в.о. генерального директора «Укртрансгазу».

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

Загальний обсяг мережі українських підземних є найбільшим серед європейських країн –31 млрд куб. м. Зазначають, що оператор газосховищ щороку використовує близько 60% потужностей для задоволення потреб внутрішніх споживачів України, у такий спосіб залишаючи близько 40% для зберігання газу компаній ЄС.

Нагадаємо, після відмови російського Газпрому бронювати додаткові транзитні потужності через українську ГТС на листопад, вартість газу в Європі відновила зростання.

Президент України Володимир Зеленський назвав російський газопровід «Північний потік-2» новою сучасною зброєю Росії, про наслідки застосування якої ще не знають.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: