Напад на журналістів «Схем»: проект опублікував розслідування про Укрексімбанк

Читать на русском
У квітні 2021 року банк видав грандіозну суму в 60 млн доларів двом компаніям, що належать бізнесменові, який має бізнес на території під контролем бойовиків - і там же платить податки
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Проєкт «Схеми» опублікував розслідування про Укрексімбанк. Саме через це розслідування в банку за наказом вже колишнього голови правління Євгена Мецгера охорона напала на знімальну групу проєкту і забрала у них камери. Журналісти збиралися запитати Мецгера про те, чому третій за величиною державний банк видав кредит в 60 млн доларів бізнесменові, який працює на території ОРДЛО, а в заставу взяв спірне майно, що стало об'єктом цілого ряду судових розглядів.

Про це пише Радіо Свобода.

Мецгер, «ДНР», SkyMall та $ 60 000 000: Розслідування «Схем» про «Укрексімбанк»Радіо Свобода

Укрексімбанк - третій за обсягом активів державний банк країни. Спочатку він був створений для контролю експортно-імпортних операцій держави, проте пізніше зайняв нішу корпоративного Держбанку, активно кредитуючи бізнес. В останні роки значення Укрексімбанку зросло, оскільки через нього фінансуються багато соціальних проектів - наприклад, «Велике будівництво», програма президента Володимира Зеленського.

Хоча теоретично держбанки повинні бути вільні від впливу центральної влади, на ділі голови правління там змінюються з кожним новим президентом. У 2020 році новим головою банку став земляк Зеленського, банкір з майже 20 роками стажу, Євген Мецгер. Його дружина Юлія - член наглядової ради Приватбанку за президентською квотою. А ще - близька подруга актриси «95 кварталу» Олени Кравець.

Чим важливий Укрексімбанк з точки зору простих українців? Та тим, що він постійно просить з бюджету грошей і постійно їх отримує. За останні 12 років держава вкинула в цей Держбанк 42 млрд грн, 7 з яких - тільки з моменту призначення Мецгера. Тому питання про те, кому банк видає кредити-питання суспільного значення.

Вовині чорти. Колонка Леоніда ШвецяЯк не крути, а Євген Мецгер виконав велику суспільно важливу роботу, зумівши привернути увагу преси та громадян до діяльності безбожно збиткового, але такого жирного держбанку, до агресивної некомпетентності його керівництва.

Предметом розслідування проєкт став один з таких кредитів. У квітні 2021 року банк видав грандіозну суму в 60 млн доларів двом компаніям, що належать бізнесменові Сергію Брюховецькому. Ця людина - ексдепутат регіонального рівня від Партії регіонів, уродженець міста Горлівка (нині окупований Росією) Донецької області. При цьому Брюховецький має на території ОРДЛО (окуповані райони Донецької області) бізнес. Бізнес зареєстрований в «державних органах» бойовиків, отримує гроші за послуги (ремонт шахтного обладнання) і платить податки. Так, за 2020 рік Брюховецький заробив на території ОРДО близько 5 млн рублів (близько 2 млн грн). А за сім місяців 2021 року заплатив бойовикам податків на 3,5 млн рублів (близько 1,4 млн грн). КК України кваліфікує такі дії, як фінансування терористичної діяльності - угруповання «ДНР», яка по суті отримує «податки» на території ОРДО, визнана терористами.

Саме питання про те, чи проводив банк перевірку перед видачею кредиту, і чому він його видав, якщо при першому наближенні розкрилися такі кричущі факти про позичальника, хотіли запитати журналісти.

Але і це ще не все.

В якості застави представники компаній-позичальників запропонували Укрексімбанку величезний київський торговий центр - SkyMall. Але в середовищі бізнесу слава цього ТРЦ сумна - навколо нього вже 10 років ведуться судові баталії між Естонським інвестором Хілларом Тедером і київським бізнесменом Андрієм Адамовським. Іноземець вважає, що український партнер його «кинув». У різний час сторони підключали різних помічників - так, Адамовського прикривав соратник Петра Порошенка Олександр Грановський. На боці естонця виступила цілий президент Естонії - скандально відома своїми антиукраїнськими заявами Керсті Кальюлайд.

Сам Естонський інвестор подає на Україну до суду і вимагатиме 750 млн доларів компенсації, ДО РЕЧІ.

При цьому, вказують журналісти, суть хитромудрої схеми отримання кредиту полягала в тому, щоб... купити той самий ТРЦ SkyMall, який кілька разів заарештовувався в рамках кримінального провадження, і надати його ж в якості застави за цим же кредитом. Як це вийшло, і куди дивився кредитний комітет, цікавляться опитані проєктом експерти. Відповідей немає - як і в першому випадку.

Нагадаємо, 4 жовтня в Укрексімбанку стався напад на знімальну групу проєкту «Схеми» під час інтерв'ю з Головою правління банку Євгеном Мецгером, в його кабінеті. Поліція відкрила кримінальне провадження.

У банку озвучили свою версію подій - знімальну групу звинуватили в спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом.

Пізніше редакція проєкту «Схеми» за допомогою технічних фахівців відновила відео на обох камерах, які співробітники Укрексімбанку відібрали у журналістів проєкту під час нападу на них у кабінеті голови правління Державного банку Євгена Мецгера 4 жовтня. Після чого Мецгер заявив, що повністю визнає свою відповідальність і вирішив відсторонитися на час слідства.

7 жовтня двом посадовим особам Укрексімбанку, один з яких його голова Євген Мецгер, вручили підозру у зв'язку з нападом на журналістів програми «Схеми» під час запису інтерв'ю - причому тільки з другого разу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: