Вовині чорти. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Вазон, скинутий на голови журналістам, які зібралися на акцію протесту під Укрексімбанком, якнайкраще описує суть скандалу, що стався у «Радіо Свобода» з державними банкірами, і його найбільш ймовірні наслідки. Дуже характерно, що це сталося вже після цілої серії вибачень, зокрема від головного винуватця торжества, Євгена Мецгера, голови правління банку. Він навіть заявив, що сам в шоці від свого вчинку. Від кого-кого, але від себе не очікував.

Цілком зрозуміло, що людину, яка в шоці від власних вчинків, потрібно тримати подалі від дітей, зброї, особистого транспорту і державних фінансів. Термін у виправно-трудовій установі за перешкоджання журналістській діяльності сильно допоміг би громадянину Мецгеру навести лад у бентежній душі, але на таке щастя сподіватися не доводиться.

Конфлікт журналістів «Схем» та Укрексімбанку: всі деталіНа журналістів програми Схеми напали в Укрексімбанку. Всі подробиці конфлікту і реакція на нього – в матеріалі.

З іншого боку, ми всі повинні бути щиро вдячні нападам неконтрольованої запальності Євгена Володимировича за надану громадськості чудову можливість пов'язати цілий ряд сюжетів останнього часу. Так, історія про друзів президента, з якими Володимир Зеленський ділить в офшорах доходи від бізнесу і які нині керують разом з ним країною, легко приростає ще двома іменами – Євгена Мецгера і його дружини Юлії, яка входить до наглядової ради ПриватБанку. Ці хлопці не тільки вихідці з рідного Кривого Рогу та друзі «Кварталу 95», а й власники великої нерухомості за кордоном. За два роки нової, рідної влади подружжя придбало дві квартири в Туреччині і по одній в Україні та Іспанії, на загальну суму більше 11 мільйонів гривень. Це, звичайно, не шефірівські апартаменти на Бейкер-стріт, але теж нічого так, є де проводити нешвидку старість.

А ще Укрексімбанк, де в буквальному і переносному сенсі кидаються в/на журналістів, – головний кредитор улюбленої іграшки президента: програми «Велике будівництво», яка дає не тільки погонні метри асфальту, але й заробіток великій кількості людей. Не всім однаковий, звичайно. Гризе передчуття, що ми про цю програму почуємо ще багато цікавого в розділі «Кримінальна хроніка».

Знову ж, величезне спасибі голові правління Укрексімбанку за просто казкове привернення уваги до наступного сюжету програми «Схеми», де фігурує цей банк і якісь підозрілі клієнти, нібито зі слідами, які ведуть в ОРДЛО. Розслідувачі обіцяють видати програму вже завтра, і це правильно, потрібно ловити хвилю унікального промоушену.

Як не крути, а Євген Мецгер виконав велику суспільно важливу роботу, зумівши привернути увагу преси та громадян до діяльності безбожно збиткового, але такого жирного держбанку, до агресивної некомпетентності його керівництва, що змушує окинути поглядом й інші такі ж контори та інших таких же керівників. Совісний патріот, що глибоко дрімає у Євгенові, своєю скандальною витівкою зумів передати всьому білому світу свою стурбованість кадровою політикою Володимира Зеленського, який пішов сумнівним шляхом Віктора Андрійовича Ющенка і розставив колом своїх чортів. «Вово, зупинись!» – як би крикнув Женя другу. – «Куди ж ти нас, убогих, пхаєш!».

Мовчить президент. Летять вазони. Насувається другий термін.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: