Подкаст «Словом» за 7 жовтня: напад на «Схеми»,«червона» зона карантину та інвестиції

Читать на русском
Слово і Діло представляє щоденний подкаст Словом. Ми зібрали для вас головні факти та цифри попередньої доби, щоб можна було не тільки читати, а й слухати про важливе, не відволікаючись від щоденних справ.
Слово і діло

Про напад на журналістів при виконанні у державному Укрексімбанку. Про те, які області України є кандидатами на перехід у «червону зону» і чи будуть послаблення для тих, хто вакцинувався. Про підвищення пенсії в Україні та інвестиційні інструменти, доступні всім, хто бажає зберегти та примножити свої статки. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Напад на журналістів «Схем»

Увечері 4 жовтня на сайті Радіо Свобода з'явилося повідомлення про те, що на журналістів «Схем» напали у державному Укрексімбанку під час інтерв'ю з головою правління Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті.

Мецгеру не сподобалося одне із запитань журналіста, після чого він наказав охороні «прибрати камери» і «дістати з них касети». Співробітники банку застосували фізичну силу до оператора, відібрали у нього дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис і видалили записане відео.

Журналісти та представники редакції, які прибули на місце події, викликали поліцію і написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. Правоохоронці почали за фактом кримінальне провадження.

5 жовтня Мецгер написав на своїй сторінці в Фейсбуці, що інцидент з журналістами «Схем» – свідома провокація. У банку заявили, що журналісти намагалися отримати інформацію, яка була банківською таємницею.

Однак увечері 5 жовтня в програмі «Схеми» повідомили, що технічним фахівцям вдалося відновити відео, вилучене працівниками Укрексімбанку.

На відео зафіксовано, як журналіст ставить запитання, яке не сподобалося голові правління банку, і той дає вказівки забрати у журналістів техніку, «забрати касети» і «вичистити все». З відео також зрозуміло, що журналіста і оператора не випускали з приміщення. Потім забрали техніку, щоб видалити інформацію. Крім того, на відео є й момент нападу на оператора.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що поліція вже залучила відео до матеріалів розслідування. Найближчим часом потерпіла сторона передасть оригінал відновленого відеозапису, який як речовий доказ буде направлено на експертизу.

У Міністерстві фінансів заявили, що керівництво Укрексімбанку мало зробити все, щоб не допустити навіть теоретичного конфлікту з журналістами. «Зараз треба зробити максимум для того, щоб вихід з конфлікту був знайдений справедливий і з повною повагою до цінностей свободи слова», – сказав Сергій Марченко.

У Міністерстві культури і інформаційної політики засудили напад на журналістів і заявили, що правоохоронці повинні якомога швидше дати справедливу оцінку інциденту.

В Офісі президента виступили за усунення голови правління банку від посади.

Після всього Євген Мецгер повідомив, що «повністю усвідомлює свою відповідальність» і складає повноваження на час розслідування, «щоб зняти хоча б частину збитку репутації банку і відвернути негатив по відношенню до його чудового колективу» – йдеться в його заяві.

Докладніше про сам інцидент і перші реакції на нього - читайте у нашому спеціальному матеріалі на сайті.

На порталі «Слово і діло», до речі, є інфографіка про те, скільки правопорушень було скоєно в Україні проти працівників ЗМІ за останні роки.

Погіршення ситуації з коронавірусом

В Україні найближчими днями кілька областей можуть потрапити до «червоної» зони карантину, - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, ряд регіонів може опинитися у «червоній» зоні вже найближчими днями. «Це означає, що кінотеатри, кафе, ресторани, спортзали, театри та інші громадські місця зможуть працювати, тільки якщо 100% працівників закладу та 100% відвідувачів повністю вакциновані», - сказав Шмигаль.

Він уточнив, що бізнес повинен сам перевіряти наявність відповідних сертифікатів про вакцинацію у своїх співробітників і робити це відповідально.

«У працівників поліції та інших повноважних органів буде відповідний програмний софт, завдяки якому вони будуть перевіряти у відвідувачів наявність COVID-сертифікатів», - заявив прем'єр.

«У «червоній» зоні карантину навчальні заклади будуть працювати офлайн, тільки якщо 100% працівників пройшли повний курс вакцинації. Дитячі садки та 1-4 класи школи продовжать працювати в звичайному, очному форматі», - пояснив Шмигаль.

І нагадав, що на початок цього тижня в Україні майже 81% працівників шкіл зробили щеплення хоча б однієї дозою. Це означає, що такі школи зможуть працювати в звичайному режимі і у «жовтій» зоні.

В Україні 6 жовтня знову зафіксували різкий стрибок приросту кількості нових хворих на коронавірус за добу - 12 662. Найбільше заражень у Харківській і Одеській областях. Раніше мер Львова заявив, що місто вже стоїть на порозі «червоної» зони карантину і уникнути її не вдасться.

Зростання мінімальної пенсії

А ще в Україні з 1 грудня мінімальна пенсія зросте до 2600 гривень. Це стало можливим за рахунок того, що Кабмін збільшив дохідну та видаткову частини Пенсійного фонду України на більш ніж 18 млрд гривень, що дозволить планово підвищити пенсії з 1 грудня. «Підвищення відбудеться у зв'язку з ростом мінімальної заробітної плати до 6500 грн», - повідомив голова уряду. Мінімальну пенсію у 2600 грн отримають ті українці, у яких є стаж у 35 років.

Денис Шмигаль зазначив, що це лише частина заходів з реалізації комплексного плану з підвищення соціальних стандартів для українців.

Нагадаємо, з 1 жовтня цього року майже мільйон українських пенсіонерів певного віку почали отримувати надбавку до пенсії в розмірі 400 гривень.

А в Мінсоцполітики раніше назвали три етапи впровадженняв Україні накопичувальних пенсій.

Інвестиції в Україні

Довгострокові вкладення, або, простіше кажучи, інвестиції є одним з досить популярних способів отримання грошового прибутку. Зазвичай, вони не вимагають багатьох зусиль, але окупаються лише з часом. Варто зважати на існування ймовірності різних ризиків, які завжди потрібно враховувати під час вибору виду інвестиції.

Один з найпопулярніших, простих і очевидних способів інвестувати гроші – це депозити. Такий вид інвестицій давно знайомий суспільству, тому і не викликає зайвих питань. Тим більше, він підходить для тих, хто не володіє великим капіталом і для тих, хто хоче зробити все «з сьогодні на сьогодні». Однак тут уже питання в тому, скільки прибутку і коли можна отримати від такого вкладу.

Ще один з інструментів – купівля дорогоцінних металів, наприклад, золота або срібла. Придбати дорогоцінні метали в Україні можна двома базовими способами – купити інвестиційні монети або злитки. Банки, до речі, не можуть продавати дорогоцінні метали, лише так звані банківські метали та монети з дорогоцінних металів. До таких монет належать вітчизняні та іноземні монети з пробами не нижче 900 для золота і 925 для срібла. Купити їх можна не у всіх банках.

Ще один поширений спосіб інвестицій – облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Це державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України. Купити ОВДП можуть як юридичні, так і фізичні особи, резиденти та нерезиденти країни.

Купівля паперів відбувається через уповноважену особу – брокера. Ним є банк або інвестиційна компанія, які мають спеціальну ліцензію, необхідну для здійснення операцій на фондовому ринку. Облігації вважаються низькоризикованим видом інвестування, оскільки їхнє погашення в повному обсязі (100% номіналу) гарантується державою.

Поширеним способом інвестицій є вкладення у нерухомість – купівля житлових або офісних приміщень. Безумовно, для такого інвестування знадобиться значно більше коштів. До того ж, доведеться мати справу з великою кількістю документів, оформленнями й переоформлення тощо. При цьому існують дві базові стратегії інвестування – купівля на старті або початкових етапах будівництва для подальшого перепродажу або купівля з метою подальшої здачі в оренду.

Якими на сьогоднішній день є ставки, ціни, ризики й тонкощі, що про кожен з інструментів кажуть експерти - про це читайте у подробицях у нашому великому тематичному матеріалі на порталі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: